Een mooie huid volgens dr. Jetske Ultee

Als dr. Jetske Ultee het zegt, dan geloof ik het direct. Voor mij is deze onderzoekarts in de cosmetische dermatologie (een mond vol) namelijk een autoriteit op het gebied van huidverzorging-en veroudering. Ik las haar boek en kijk nu anders naar beloftes en de werking van sommige cosmeticamerken.

Volgens dr. Jetske Ultee begint het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering met de juiste verzorging van je huid, afgestemd op jouw huidtype. Soms lijkt je huid zelfs slechter te worden door bepaalde crèmes. Vaak is verkeerde, of verkeerd gebruikte cosmetica, de boosdoener. Maar ook een ongezonde leefstijl, te veel zon, stress en roken zorgen ervoor dat je huid ouder wordt.

Huidtypen
Ik was verbaasd over het feit dat er maar liefst 32 verschillende huidtypen zijn. Je huidconditie varieert zelfs met het jaar, met de seizoenen en soms zelfs met de dag. Ga er maar aan staan om dan een goede crème te vinden. In haar boek maakt dr. Jetske Ultee een indeling van huidtypen. Voor de zekerheid vulde ik ook nog even de test in op haar website. Echt handig en leuk om eens te doen. Je krijgt een persoonlijk huidadvies inclusief verzorgingsplan en tips. Ik wist het al wel, maar het werd in de test bevestigd: ik heb een normale tot droge huid, die gevoelig is. En helaas met lijntjes en rimpeltjes.

Verzorgingsplan
Volgens dr. Jetske Ultee heb je slechts vijf producten nodig voor een mooie huid: een cleanser, toner, exfoiliant, moisturizer en zonnebrandcrème. Sinds 2010 heeft zij haar eigen cosmeticalijn Uncover Skincare met alle vijf deze producten. Via haar website kun je een sample set bestellen, zodat je eerst kunt uitproberen of de producten iets voor je zijn. Super handig!

Cleanser
Een cleanser is belangrijk om je huid te reinigen. Een milde, vloeibare reiniger die niet of minimaal schuimt is belangrijk.

Toner
Een toner gebruik je om de laatste restjes van je cleanser mee weg te halen. Let op dat je geen toner koopt met alcohol of mint. Deze ingrediënten drogen je huid uit en werken veroudering in de hand.

Exfoliant
Een exfoliant is belangrijk om de dode huidcellen van je gezicht te halen. Het voorkomt verstopte poriën en opgehoopt talg. Daarnaast maakt een exfoliant je huid frisser, stralender en egaler. In het boek staat aan welke ingrediënten (glycolzuur, melkzuur en salicylzuur) een goede exfoliant moet voldoen en waarom.

Moisturizer
Een moisturizer is belangrijk. Het helpt de barrièrefunctie van je huid in tact houden. Een goed product zit in een luchtdicht pompje en niet in een pot. Antioxidanten, zoals Vitamine C, kunnen namelijk niet tegen zuurstof, licht en lucht. Het is al weg voordat je het potje opendraait. Als er geen pompje is, dan is een tube een goed alternatief volgens dr. Jetske Ultee. Ik moest even slikken toen ik dit las. Ik heb namelijk vrij veel dure crèmes in een potje….

Alle producten van 1 merk gebruiken is onzin volgens haar. De ingrediënten van producten zijn veel belangrijker. Het kan dus best zijn dat de cleanser van het ene merk prima voor je is, en de moisturizer van een ander merk.

Zonnebrandcrème
Zon is de nummer 1 veroorzaker van rimpels en een slappe huid volgens dr. Jetske Ultee. Elke dag zonnebrandcrème (tenminste SPF 15) gebruiken is volgens haar dus een must. Ook in de winter en op bewolkte dagen. Dat kan ook in een dagcrème of foundation zitten. Op zonnige dagen heb je natuurlijk veel meer nodig dan een dagcrème met zonnefilter. Kleding biedt helaas ook niet genoeg bescherming. Wist je dat een wit t-shirt evenveel bescherming biedt als een product met SPF 5? Alleen donkere kleding van wat dikkere stof, zoals een spijkerbroek, beschermt je volledig tegen de zon.

Goede en slechte ingrediënten voor je huid
In haar boek benoemt dr. Jetse Ultee een hele lijst met ingrediënten die goed en niet goed zijn voor je huid. Heel interessant om deze lijst eens naast je eigen verzorgingsproducten te leggen. Wat ik voor mijzelf uit deze waslijst heb onthouden, is dat hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur, collageen en plantaardige oliën belangrijk zijn voor de vochtbalans. Bariere-herstellende stoffen als vitamine B3 en B5 zijn super belangrijk voor je huid en maken je huid minder vatbaar voor ontstekingen, irritaties en veroudering. Een antioxidant als vitamine C is eigenlijk een musthave voor iedere huid. Het liefst in combinatie met vitamine E. Belangrijke ingrediënten staan in het bovenste deel van de ingrediëntenlijst. Anders is de concentratie te laag.

Slechte ingrediënten als pepermunt, menthol, citrus en lavendel zijn allergie-uitlokkers.

Op haar website staat een lijst met producten die geschikt zijn voor je huid. De moeite waard om eens te kijken, het zal je verbazen welke merken je er tegenkomt.

Stel je rimpels uit
Volgens dr. Jetske Ultee is er maar één product waarvan is bewezen dat het echt wat doet aan rimpels en dat is vitamine A-zuur (tretinoïne). Een paar jaar terug vaak in het nieuws omdat BN’ers als Leontine Borsato dit zouden gebruiken. Het is alleen verkrijgbaar op recept bij de huisarts of dermatoloog.

Het boek gaat verder nog in op acne, rosacea, pigmentvlekken en wat goede producten zijn voor je baby. Het is echt de moeite waard om het boek eens te lezen en/of haar blog te volgen!

Deel deze blog: