In gesprek met Maaike Dorsteen

Afgelopen week ontmoette ik dé rimpelkoningin van Nederland: Maaike Dorsteen. Voor het eerst zag ik deze blonde beauty in het tv-programma ‘Sophie in de kreukels’ en dacht: “Wat een leuk type”. Later zag ik haar in Koffietijd en magazines voorbij komen. Ik was super nieuwsgierig naar hoe zij over beauty en ouder worden denkt. Ik ontmoette haar in de Lassus Kliniek in Amsterdam. Dermatoloog Elian was ook bij het gesprek aanwezig. Ik viel dus met mijn neus in de botox (uhm, boter bedoel ik natuurlijk).

Vertel eens wat meer over Furrow, je eigen blog!
Vijf jaar geleden startte ik mijn blog met als doel de grootste rimpelblog van Nederland te worden. Er was nog niks op dat gebied. Er zijn heel veel blogs voor jonge meiden, maar niet voor vrouwen van 30+. Ik vind het ontzettend leuk om te doen en doe alles zelf; van foto’s maken, schrijven tot aan social media. Ik werk zeker 80 uur per week. Dat is niet alleen voor mijn blog maar ook alles wat erbij komt kijken. Gisteren werd ik bijvoorbeeld ingehuurd als creatief brein op het gebied van social media voor beauty brands.

Je vraagt in je rubriek ‘het gezicht van’ naar beautytips. Wat is jouw tip?
Als ik één product moet noemen dan is dat zonnebrandcrème. De zon is namelijk voor 80% verantwoordelijk voor huidveroudering.

Een dure crème is niet per se beter dan een goedkope crème. Het is belangrijk dat je kijkt naar de ingrediënten en de hoogte van de concentraties. Je moet van goeden huize komen wil je ‘rimpels wegsmeren’. Gebruik een crème omdat je het gewoon lekker vindt en kies er een die aanlsuit bij de behoefte van je huid (of gericht op jouw huidprobleem), niet omdat je er wonderen van verwacht.

Regelmaat is belangrijk. Ik vergelijk het vaak met sporten. Dat moet je ook bijhouden. Anders heeft het geen zin. Regelmaat voor je huid houdt in dagelijks twee keer per dag reinigen, drie keer per dag smeren met zonnebrandcrème, verder je serum en crème, één keer per jaar naar de dermatoloog om je huid te laten controleren op huidkanker, en tot slot eens per twee maanden naar de schoonheidsspecialiste om je huid schoon te laten maken en reinigen. Daarnaast heb je zonnebrand en botox die wel daadwerkelijk bijdragen aan een mooie huid.

Welke behandeling vind je echt een aanrader?
Chemische peelings in combinatie met botox. Bij een chemische peeling is het heel belangrijk dat je die door een dermatoloog of cosmetisch arts laat doen. Anders moet je het niet doen. Een chemische peeling pakt de fijne lijntjes en pigmentatie aan. Botox is tegen rimpels.

Welke behandeling staat of ingreep staat nog op je lijstje?
Geen. Ik ga nu meer voor het onderhoud. Dat houdt in één keer per jaar botox en één keer per jaar een chemische peeling.

Vind je dat alle behandelingen je daadwerkelijk mooier hebben gemaakt?
Ja, natuurlijk! De laser, chemische peelings, botox en fillers hebben ervoor gezorgd dat ik er beter uitzie. Op mijn 34ste begon ik voor het eerst met botox. Hoe eerder je ermee begint, hoe meer je het verouderingsproces vertraagt. In het 1e jaar moet je twee à drie keer voor een prikje, daarna is één keer per jaar vaak voldoende. Mijn advies is wel: kijk naar je gezicht en pak alleen datgene aan waar je je het meest aan stoort.

Maar het is ook een combinatie van goed slapen, sporten én gezond eten. Als je heel veel rookt en drinkt dan kun je vitamine A-zuur smeren zo veel je wilt, maar dan helpt het niet.

Hoe zie je jezelf over ruim 10 jaar als je 50 jaar bent?
Ik hoop hetzelfde. Dan zal ik wel ‘gewoon’ 50 jaar zijn, maar wel mooi 50. De verbazing is er op deze leeftijd vanaf. Vroeger was het ‘Oh, ben je al 28 jaar?’, nu is het ‘O, je bent 38 jaar’ en vervolgens knikken ze instemmend.

Wie vind je mooi en waarom?
Jennifer Lopez, Julia Roberts, Angelina Jolie en Sylvie Meis. Je ziet dat ze geen 25 jaar meer zijn, maar ze zien er super goed uit. Zonder dat je direct ziet dat ze iets gedaan hebben.

Je hebt twee dochters. Ben je niet bang dat zij straks door je werk alleen maar op hun uiterlijk gefocust zijn?
Ik ben niet anders dan een andere moeder. Iedereen vindt zijn uiterlijk belangrijk. Alleen zeg ik het hardop. Het is ook mijn werk. Waarom mag je wel zeggen dat je bij de bank werkt?! Ik schreef er toevallig laatst nog een column over. Mijn oudste dochter had last van jeugdpuistjes. Ik gaf haar wat crèmes met ontstekingsremmende werking. Fantastisch vond ze het. En het werkte!

Vind je het vervelend dat iedereen alleen maar met je over botox en andere uiterlijkheden praat?
Het is mijn passie, hobby en nieuwsgierigheid. Ik vind het heel dankbaar om bijvoorbeeld vriendinnen te adviseren en te helpen.

Persoonlijk consult
Tot slot krijg ik van dermatoloog Elian nog een consult. Mijn huid wordt grondig bekeken. Een chemische peeling zou te heftig voor mij zijn. Daar is mijn huid te dun voor. Het wordt goed smeren met een crème vol antioxidanten en hydratatie. Daarnaast adviseert zij mij een paar prikjes botox voor mijn kraaienpootjes en fillers bij mijn traankanalen en mondhoeken. Tja, ik wilde een eerlijk advies…

Zelf erger ik mij ook rot aan de couperose op mijn wangen en neus. Gelukkig komt daar binnenkort een laser voor in de kliniek. In het najaar ga ik in de revisie! Kan ik nog mooi even sparen 🙂

Tot slot: Maaike en Elian zagen er fantastisch uit. Wat een mooie huid! En wat keken ze lekker helder en wakker uit hun ogen:-) Niks mis mee om af en toe de natuur een handje te helpen! Neem eens een kijkje op de blog van Maaike (Furrow) en de site van de Lassus Kliniek.

Deel deze blog: