In gesprek met sieradenontwerpster Ellen Beekmans

Van de Glamour, Marie-Claire, Grazia tot aan de Flair en Libelle. In alle bladen kom je haar sieraden tegen. Zelfs BN’ers als Yvon Jaspers, Fraukje de Both, Dionne Stax en onze eigen koningin Maxima draagt haar sieraden. Ik heb het over Ellen Beekmans. Ik was super nieuwsgierig naar haar verhaal. Lees er snel meer over! Op de foto zie je mijn favorieten! 🙂

Hoe ben je begonnen met het maken van sieraden?
Het begon allemaal met een doos oude sieraden die ik vond op zolder. Ik speelde al een tijd met het idee zelf sieraden te ontwerpen, omdat ik voor mijzelf nooit het juiste sieraad vond. De kettingen en armbanden die ik vond in de doos haalde ik uit elkaar en verwerkte ze tot nieuwe sieraden. Ik mailde een foto van deze sieraden naar het blad JAN. Zij waren tot mijn grote verrassing ook enthousiast en gebruikten de sieraden voor hun sieradenspecial in het najaar 2010. Nu 6 jaar later hebben we ons atelier in een voormalig koetshuis in Hilversum. Alle sieraden worden met de hand gemaakt. Dat koningin Maxima oorbellen van mij droeg, gaf ook een enorme boost aan het bedrijf. Nog wekelijks worden deze oorbellen verkocht.

Wat is typisch een Ellen Beekmans sieraad?
Mijn sieraden zijn vrouwelijk, origineel, tijdloos en verfijnd. Geen bling bling en 13 in een dozijn sieraden voor mij. Ik gebruik natuurlijke materialen zoals edelsteen, parelmoer en parels. Alle sieraden zijn tot in precisie afgewerkt met bijvoorbeeld een extra steentje bij het slot. En de meeste sieraden zijn in lengte verstelbaar. Een sieraad moet de schoonheid van een vrouw ondersteunen.

Heb je zelf sieraden waar je veel waarde aan hecht? Welk sieraad is favoriet?
Ik wissel graag van sieraden. Ik heb maar één sieraad waar ik echt aan gehecht ben: een zelf gesmeden gouden ring. Deze heb ik gemaakt van een oude trouwring van mijn oma en een paar andere gouden ringetjes. Het is een mooie, unieke ring geworden. Daar houd ik van: hergebruik van oude sieraden of materialen, zodat ze weer een nieuwe functie krijgen. Een vrouw hecht meer waarde aan een sieraad wanneer het goed kleurt. In het algemeen is iedere vrouw mooi met twee metaalkleuren. Bij mij zijn dat bijvoorbeeld goud en brons. Wanneer je de juiste metaalkleur kiest, draag je het sieraad vaker en hecht je er meer aan.

Waar haal je inspiratie uit? Hoe kom je op ideeën?
Ik bezoek regelmatig musea en ben geboeid door de kleurencombinaties die in een schilderij zijn verwerkt. Daarnaast boeien vrouwen uit andere culturen mij (Bohemian, Marrakesh, India).  Ook kan ik geïnspireerd raken door mensen op straat.

Je ontwerpt diverse collecties. Op welke collectie ben je het meest trots en waarom?
Ik kijk nooit achterom naar wat ik heb gedaan. Ik ben nu bijvoorbeeld alweer druk bezig met de nieuwe collecties voor zomer 2017. De ideeën blijven komen. Dat proces stopt nooit. Misschien zou het goed zijn wanneer ik de rust zou nemen om vaker achterover te leunen en terug te kijken. Tot nu toe lukt mij dat niet.

Welke BN’er of bekendheid hoop je nog eens met je sieraden te zien?
Een aantal BN’ers draagt mijn sieraden al zoals Yvon Jaspers, Dionne Stax en bekende bloggers. Toch is voor mij het aller belangrijkste dat een vrouw tevreden is met mijn sieraden. Bekend of onbekend. Het maakt niet uit. Als het maar klopt.

Ik zag een fotoshoot voor je nieuwe collectie. Vertel! Wat komt er de komende tijd nog meer aan?
Handgemaakte unieke sieraden met natuurlijke materialen zoals mooie facet geslepen edelstenen, schelpen en parelmoer hanger. We zien ook steeds meer edgy sieraden, sieraden met een knipoog. Niet te serieus  maar allemaal met een vrouwelijke en verfijnde uitstraling.

Sieraden, sandalen, what’s more? Waar droom je nog van?
De Gurkees rope sandal heb ik bij toeval gevonden in de zomer van 2015. Handgemaakt in een touwknoperij in West Virginia en 100% recyclebaar. Vernieuwend als materiaal en als model. Misschien komen er meer handgemaakte, duurzame en unieke producten bij in de toekomst.

De sieraden van Ellen Beekmans vind je in leuke boetieks in Nederland, het Rijksmuseum en online op haar website.

 

Deel deze blog: