Leestip: Het Huwelijk van Selma C.

Kort voor de zomer bracht schrijfster Selma C. haar eerste boek- een erotische thriller- uit: Het Huwelijk. Ik heb ‘m in één ruk gelezen en vind ‘m echt super spannend, meeslepend en goed. Ik vind het al mega knap als iemand een boek schrijft, maar helemaal als je chronische migraine hebt zoals Selma. Ik sprak met deze beginnend schrijfster over haar eerste boek.

Ik ken Selma Cüppers nog uit de tijd dat wij beiden de cursus Personal Styling volgden bij de Styleschool van Danie Bles. We hielpen zelfs eens samen achter de coulissen bij de fashion show van designer Tony Cohen. Ik vond haar gelijk een ontzettend leuke vrouw en we bleven elkaar volgen op Instagram. In 2013 werd bij Selma chronische migraine vastgesteld, nadat ze al ruim 10 jaar met migraine rondliep. Door verkeerde diagnose en medicatie werd het bij haar chronisch. In 2018 werd ze volledig afgekeurd. Hoe trots was ik dan ook toen Selma ondanks haar ziekte een boek schreef! Hoogste tijd om haar thuis op te zoeken in Maassluis en haar het hemd van het lijf te vragen over haar boek. Maar eerst wil jij natuurlijk weten waar het boek over gaat.

Selma C

Schrijfster Selma C

Het verhaal
Als Chloé Vandenberg op haar trouwdag door haar aanstaande wordt verlaten, lijkt haar hele wereld in te storten. Na de eerste schok besluit ze om het roer om te gooien. Ze verbrandt al haar schepen in New York en zinspeelt op wraak. Allereerst gaat ze met haar twee beste vriendinnen Kiki en Bo genieten van een vakantie in Las Vegas om daarna zelf uit te gaan zoeken wat ze verder met haar leven wil. Maar langzaam dreigt Chloé de grip op haar leven te verliezen. De mysterieuze gebeurtenissen die in New York waren begonnen, blijven haar achtervolgen en kan ze niet langer negeren. De rust waarnaar Chloé zo hard op zoek is, blijft uit. Als ze dan halsoverkop en tot over haar oren verliefd wordt op de geheimzinnige en zwijgzame Pete, worden de gebeurtenissen in haar leven nog raadselachtiger en gevaarlijker dan ooit. Zal Chloé haar geluk ooit nog weten te vinden?

Yosemity

Yosemity

Het idee en de aanpak
Uiteraard ben ik als eerste benieuwd hoe Selma op het idee kwam om een boek te schrijven en hoe ze het aanpakte. Selma: “Een boek schrijven was altijd wel een bucketlist-dingetje. In 2017 was ik met mijn man en kinderen op vakantie in Amerika. We maakten een wandeling door het Yosemite National Park toen ik een acute migraineaanval kreeg. Het leek mij beter als mijn gezin doorliep en ik op een rots op hen wachtte. Twee uur later kwamen ze terug en zei ik: ‘Jongens ik ga een boek schrijven en ik weet al waarover.’ Het verhaal, de cover, personages, alles zat al in mijn hoofd.” Aangemoedigd door haar gezin en met wat praktische tips van zoonlief op zak, startte Selma niet lang daarna met schrijven. Maar op een gegeven moment liep ze vast.

Selma C

Selma terwijl ze op een rots zat en haar boek bedacht.

Selma vertelt: “Ik liet de 11 hoofdstukken die ik geschreven had aan wat mensen lezen en die vonden het goed, maar ik wilde eigenlijk een onafhankelijk iemand hebben om te toetsen of het wel uitgeverswaardig was. Door mijn ziekte heb ik weinig energie en voor hetzelfde geld ging ik het in iets stoppen wat uiteindelijk niks opleverde.” In 2019 had Selma een lunch met haar voormalig werkgever en vertelde hem over haar plannen van het boek. Hij had toevallig een schrijversduo in zijn vriendenkring en besloot Selma met de vrouw in contact te brengen.

Stok achter de deur
Begin 2020, vlak voor de uitbraak van de corona, sprak Selma met de schrijfster af. “Ze zei ‘ik kan niet garanderen hoe de verkoop gaat, maar jij moet dit afschrijven! En ik ga jou helpen!’. Het hele schrijfproces was zij mijn stok achter de deur. Zij wees mij op schrijffouten vanwege mijn migraine. Zij kon precies lezen wanneer ik een migraineaanval had gehad of er tegenaan zat, want dan schreef ik anders. Dan maakte ik ‘kromme’ zinnen. Mijn migraine heeft veel effect op mijn geheugen, mijn spraak en mijn taal. Zij kon in de niet-geredigeerde versie zien of ik een goede dag had gehad of niet. Zij heeft mij echt geholpen om het door te zetten. Mijn man, voormalig werkgever en redactrice lazen telkens mee en gaven steeds feedback.”

Selma werkte tijdens de corona aan haar boek. Gewoon aan de keukentafel. “Corona was een vloek en een zegen. Mijn wereld werd nóg kleiner. Tijdens de tweede lockdown zei ik dan ook ‘het boek moet echt in juni uitkomen’. Ik heb mijzelf opgesloten en het boek afgeschreven.”

Cover Het Huwelijk

Cover van het boek Het Huwelijk

Zelf op de cover
Selma staat zelf op de cover van haar boek. Ze wilde in haar eigen trouwjurk op de foto maar die zat niet helemaal lekker meer. Ze belde een bruidszaak in Maassluis en mocht direct een trouwjurk lenen. Op haar rug heeft Selma een tatoeage van een doodshoofd, een symbool voor haar chronische migraine. Ze twijfelde of ze de tatoeage wel of niet zichtbaar moest tonen. Selma: “Het past bij mij, bij mijn ziekte, waarom ik ben gaan schrijven. Dus eigenlijk was de cirkel rond en koos ik voor een jurk waarbij mijn tattoo dus wel goed zichtbaar was.”

Kijkje in haar hoofd
Ik vraag mij af in hoeverre Selma lijkt op het hoofdpersonage Chloé. “Het boek is niet autobiografisch, maar ergens toch een beetje wel. Ik ben op alle plekken geweest die in het boek voorkomen. Mijn dochter kan het verhaal bijna niet los zien van mij. Dat zit ‘m in kleine dingen zoals dat ik net als Chloé gewone thee drink en geen smaakjes thee. Ik heb het niet bewust gedaan, maar het verhaal komt uit mijn hoofd dus het is toch een onderdeel van mij.

Mensen die mij goed kennen, lezen ook mijn ziekte terug in het boek omdat ik heel erg gestructureerd leef van dag tot dag. Ik heb toch meer een inkijkje in mijn hoofd gegeven dan ik in eerste instantie dacht. Maar ik heb geen loft die ik voor 2 miljoen verkoop, dat is helaas fictie”, vertelt Selma lachend.

Vleugje erotiek
Zelf vind ik het erotische deel niet nadrukkelijk aanwezig, maar ik ben wel benieuwd waarom Selma er bewust voor koos. Selma: “Ik wist gelijk dat het een erotische thriller moest worden omdat ik gefascineerd was door het succes van Fifty Shades. Ik heb die boeken gelezen en was zelf niet zo enthousiast. Ik vond alle scenes hetzelfde. Als je het erotische deel weghaalde, vond ik het spannende om het verhaal heen heel dun. Maar de schrijfster heeft wel miljoenen boeken verkocht, dus ‘sex sells’ blijkbaar. Ik wilde zelf met het erotische deel dat het een bepaald gevoel op zou roepen. Het moest mooi zijn en een toevoeging. Als mensen er niet van houden, kunnen ze dat deel overslaan en dan gaat het nog steeds om het thrillerverhaal. En daarnaast was het erg uit mijn comfortzone. Dus ik vond het ook wel een uitdaging om te kijken of het mij zou lukken om dat deel te schrijven.”

Dat Selma’s dochter het boek niet los van haar kan zien, maakt ook dat ze de passages over het erotische deel niet heeft gelezen en heeft overgeslagen. Selma: “Mijn ouders en schoonouders hebben niet inhoudelijk erop gereageerd. Mijn vader zei ‘ik ben nu een nog trotsere vader’. Maar hij heeft niks over het erotische gedeelte gezegd en dat begrijp ik ook. Verder heb ik er weinig opmerkingen over gehad, misschien omdat mensen daar minder makkelijk over praten. Maar de meesten zeggen ook dat het meer een psychologische thriller is dan een erotische.”

Selma C in het AD

Selma in het AD

Een boek met een boodschap
Selma’s boek ligt inmiddels bij gerenommeerde (online) boekhandels. Ze stond in het AD, was plaatselijk op de radio, staat in het magazine Hoofdzaken voor migrainepatiënten én is hopelijk binnenkort gastspreker op een congres over wat chronisch ziekzijn doet met je psyche. Selma zou heel graag landelijk publiciteit willen met haar boek. “Ik heb een boodschap met mijn boek, ik wil echt iets uitdragen. Met name door te laten zien dat ik niet alleen mijn ziekte ben, maar dat ik iets gevonden heb waardoor ik weer een bijdrage lever aan de maatschappij. Ik krijg zoveel positieve en leuke reacties. Ik vind het geweldig dat ik iemand blij maak met mijn boek. Dat is mij alle bloed, zweet en tranen, huilbuien en frustraties meer dan waard geweest. En alle dagen dat ik plat moest omdat ik veel geschreven had. Ik zou heel graag dàt verhaal willen vertellen.”

Verfilmd
Het verhaal speelt zich bewust in Amerika af. Niet alleen omdat het verhaal dan meer kloppend en geloofwaardig is, maar Selma denkt al veel grootser en grapt: “Als het boek dan verfilmd wordt, is het handig voor de Amerikaanse markt als het daar plaatsvindt. Dus ik zit te wachten op Paul Verhoeven die denkt ‘wat een goed script’.” Over wie het hoofdpersonage mag spelen, antwoordt zij resoluut: Jennifer Lawrence.

Een tweede boek
Op vakantie op Ibiza ontstond het idee voor een tweede boek. Wederom een thriller, maar die zich dit keer in Nederland afspeelt met andere personages. En het hele verhaal zit weer, net als bij haar eerste boek, helemaal in haar hoofd. “De grootste uitdaging voor mij is de energie en ruimte vinden. In mijn hoofd is het klaar, nu moet ik het nog op papier krijgen. Ik kan niet wachten totdat mijn nieuwe werkkamer klaar is, want ik sta te popelen om te schrijven. Ik wist niet dat ik het zo leuk vond om te schrijven. Het feit dat ik weer iets aan het doen ben, mij weer nuttig voel voor de maatschappij, iets heb gevonden waar ik blij van word en een stukje eigen identiteit terug heb.”

 

Deel deze blog: