Tijdloze, aparte sieraden van Martine Viergever

Een broodclip, haarspeld, gummetje of elastiek. Het alledaagse inspireert de Rotterdamse sieradenontwerpster Martine Viergever om er een sieraad van te maken. Ik ben dol op creatief talent en houd niet van doorsnee. Dus ik wilde graag meer weten over Martine en haar sieradencollectie!

Tijdloze collectie
Ik vind de sieraden van Martine echt super mooi. Tijdloos en apart. Nuchter, zonder onnodige opsmuk. “Mijn sieraden belichamen nostalgie, zoals bijvoorbeeld de Helikopter. Die gooide je vroeger omhoog en dan dwarrelde hij neer. Of de sieraden worden symbool voor een mijlpaal. De Lucky Charm Doll wordt bijvoorbeeld vaak cadeau gegeven bij een geboorte. Ik vind dat een sieraad dichtbij de drager moet staan en gebruik die universele herkenbaarheid als middel om aan te spreken. Dat maakt de collecties tijdloos”.

“Ik flirt graag met wansmaak en clichés”
Alle sieraden worden handgemaakt in haar studio in Rotterdam. Haar inspiratie haalt Martine overal vandaan. Vooral uit dingen die binnen handbereik liggen. “Of dat nou de voorwerpen zijn die je in een doorsnee keukenlaadje vindt, oppikt uit de schappen van een benzinepomp of cadeau krijgt bij je bestelling in een Chinees restaurant. Handwerktechnieken en knutsels vind ik ook geweldig. Van papier-maché tot Scooby Doo. Ik flirt graag met wansmaak en clichés”.

Mini paperclips en haarspelden
Martine verkoopt meerdere collecties. Persoonlijke favoriet van mij is de collectie Mini’s. Voorwerpen die je in je dagelijks leven gebruikt, zoals een broodclip, paperclip of haarspeld. Ook is er de Rear View Mirror. Een sieradenlijn gebaseerd op dingen die mensen aan hun achteruitkijkspiegel hangen. “In Season’s Greatings probeer ik het gevoel van knutselen aan de keukentafel te vangen na een regenachtige herfstboswandeling. En Boum Bricolage gaat over ’n knutselpartijtje”. Je moet er maar allemaal opkomen!

“Een elastiekje is gewoon een cool ding”
Uiteraard heeft de sieradenontwerpster zelf ook een favoriet item. Dat is de Gummi C. “Het maakt van een doodgewoon huis-tuin- en keuken-elastiekje een chique armbandje door er een echt zilveren of goudverguld element -een balletje, een disk of balkje- overheen te schuiven. Het is het toppunt van nonchalance en voor mij veelzeggend over mijn idee wat waardevol en mooi is. Dat heeft niet altijd met het materiaal te maken. Een elastiekje is gewoon een cool ding, hoe waardeloos het uitgedrukt in geld ook is. Dat onderstreep ik graag met een toevoeging van edelmetaal”.

Van de Linda tot Amerikaanse Vogue
Niet alleen ik vind de sieraden van Martine harstikke tof. In het Parool stond een paginagroot artikel over Martine en haar sieraden. Ook stond ze in magazines als Elle en Linda. Een stylist van de Amerikaanse Vogue vroeg Martine zelfs haar sieraden op te sturen voor een covershoot met Miley Cyrus. “Helaas bleken de sieraden minder in die shoot te passen. Maar ze zijn wel verderop in een andere toffe shoot in het blad geplaatst”.

Martine’s werk vind je ook in Nederlandse musea. Bijvoorbeeld in het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Speciaal daarvoor maakte ze items die met het vervaardigen van kleding te maken hebben. Zoals een rosékleurig knoopje met naald aan een ketting en een set zilveren spelden die je op een jasje of blouse kunt dragen.

Met recht een creatief talent, die Martine! Neem zeker eens een kijkje op haar website om de collectie te bekijken. Leuk cadeau voor Valentijnsdag!

Deel deze blog: