Trend: Customized vintage bandana

Customized vintage bandana’s zijn een trend! Rambo en Bruce Springsteen droegen ‘m in de jaren ’80 vooral in het rood en dan om hun hoofd. Maar dit gezellige zakdoekje met vaak paisly print draag je anno nu zowel om je nek, pols als in je haar. Fleur Bravenboer sprong in op deze trend met customized vintage bandana’s en startte begin dit jaar @Flora.bandana. Ik vertel je er meer over!

Het idee voor Flora.banada ontstond spontaan en is inmiddels positief uit de hand gelopen. Fleur: ‘Afgelopen december zag ik op Vinted vintage bandana’s. Ik bestelde er een paar bij een vrouw in Frankrijk. Het leek mij wel grappig om er iets op te zetten, dus kocht ik zo’n handsetje om te borduren. Eén letter per uur bleek toch wel erg tijdrovend dus kocht ik al snel een borduurmachine.

Ik heb aardig wat gescholden op de machine hoor. Dan brak de naald weer of was er weer wat anders. Maar als rasechte ondernemer weet ik dat ik door die fases heen moet.’

Verkoop via Insta
In de avonduren kruipt Fleur achter haar borduurmachine, want overdag is ze ook nog eens heel erg druk in de sales, marketing en kunst. Een bezige bij dus! Ze verkoopt haar vintage bandana’s via Instagram. ‘Mijn vriendinnen noemen mij voor de grap altijd Flora, dus vandaar de naam Flora.bandana. Dat bekt lekker.’

Een tweede leven
Fleur koopt de bandana’s bij vintage groothandels. ‘Ik koop ze per kilo op. Dus dan komt er zo’n grote zak binnen en stal ik al die bandana’s uit in mijn woonkamer. Kapotte bandana’s haal ik eruit. En uiteraard was ik ze eerst, want er komt best wel een muffe bejaardenhuisgeur vanaf als ik ze uit de zakken haal. Daarna zijn ze weer fris en fruitig! Mijn missie is om tweedehands kleurrijke stoffen nieuw leven in te blazen en dat doe ik door vintage bandana’s te personaliseren. Zo dragen wij samen bij aan het terugdringen van de textielproductie.’

Vintage bandana

Customizen
De kracht van Flora.bandana zit ‘m volgens Fleur naast het feit dat de bandana op dit moment trendy is, vooral in het customizen. Je kunt erop laten borduren wat je wilt. Je naam, initialen van de kinderen, een mooi woord. Voor jezelf, de hond of je mini-me.

Persoonlijk contact
‘Ik vind het belangrijk om het gezamenlijk samen te stellen. Even dat momentje van persoonlijk contact. Welke kleur bandana wil je? Wat wil je erop geborduurd hebben? Hoe zal ik het maken? Ik stuur vooraf foto’s van mijn voorraad, zodat je echt kunt kiezen welke jij mooi vindt. En ik denk uiteraard ook graag mee. Door de profielfoto’s op Instagram krijg ik ook een beetje beeld van iemand dus kan ik ook adviseren wat mij leuk lijkt voor diegene. Op die manier hoop ik toch een beetje een shopbeleving te creëren. Ik vind het leuk dat je uiteindelijk een accessoire hebt in een leuke kleur waar je blij van wordt en dat de bandana’s opnieuw hergebruikt worden. Ik vind het ook super leuk als ik dan foto’s krijg van klanten als ze het shawltje om hebben!’

Flora bandana

De vraag neemt inmiddels toe nu ook styliste Danie Bles, Kae Sutherland en andere influencers met de bandana’s gespot worden. Dan is het nog maar een klein stapje naar jou en mij. Toch? 😊 Ook interesse in de leuke vintage bandana’s van Fleur? Ga snel naar haar Instagram-account @flora.bandana.

Deel deze blog: