Vintage shoppen bij Millstreet

Geïnspireerd door een tv-programma over vintage op TLC bedacht Peggy zich twee jaar terug dat ze ook wel een eigen vintage winkel wilde! Een pand en naam waren zo geregeld. Evenals de kleding en accessoires om de winkel mee te vullen. Sindsdien is Millstreet Vintage & Resale Store een feit. Ik sprak met eigenaresse Peggy Schatteman.

In de winkel hangt voor ieder wat wils. Peggy vertelt: “De kleding en accessoires zijn in goede staat. Daar ben ik selectief in. Als ik alles in zou nemen wat mensen brengen, dan kan ik de V&D wel vullen. Een belangrijke vereiste is dat er geen vieze muffe geur in de winkel hangt. De kleding moet daarom schoon zijn, gewassen en zonder vlekken”.

Resale versus vintage
Er is overigens een verschil tussen vintage en resale. Resale is bijvoorbeeld gedragen kleding van dit seizoen of een aantal jaar terug, kleding die je beu bent of miskopen. Bij vintage gaat het om kleding en accessoires, vaak van designers, die minstens 30 jaar oud zijn.

Peggy koopt zelf veel vintage in Gent, de stad waar ze vandaan komt. Maar ook in Amsterdam. Ooit tikte ze voor een leuk prijsje een echte Chanel-tas op de kop. Die doet ze natuurlijk nooit meer weg! “Als mijn man en ik een weekendje weggaan in Nederland of in het buitenland dan struinen we ook alle vintagewinkels en -markten af. Niet alleen voor de verkoop, maar ook hebbedingetjes voor de uitstraling van de winkel”.

Twee jaar niet gedragen? Weg ermee!
Uiteraard ben ik op zoek naar leuke anekdotes. Peggy vertelt enthousiast: “Er was eens een vrouw die kwam met een doos vol kleding. Ze vroeg of ik ernaar kon kijken, anders gooide ze het weg. Toen ik de kleding eruit haalde, waren het allemaal prachtige designeritems van merken als Thierry Mugler, Escada en Louis Féraud. Daar word ik dan hartstikke blij van. Soms vraag ik ‘Maar waarom doet u dit weg, het is nog zo mooi en trendy?’. Maar ja, mensen hebben zo veel. We blijven shoppen, er blijft bijkomen. Je kunt niet alles bewaren. Als je het twee jaar niet draagt, dan moet je het wegdoen”.

Peggy heeft veel vaste klanten, die soms wel één tot twee keer per week langskomen. Ze vindt het super leuk als mensen blij worden van items uit haar winkel. “Laatst zei een klant tegen mij: ‘Ik heb de hele stad afgelopen en dan vind ik bij jou het rokje waar ik naar op zoek was!’. Ook stelde een vrouw haar hele outfit voor het concert van de Toppers samen in mijn winkel. Dat is hartstikke leuk. Mensen vinden soms een item helemaal fantastisch, maar er is van alles natuurlijk maar één stuk dus het moet wel net je maat zijn”. 

Peggy heeft een goed gevoel voor mode. Elke week krijgen de paspoppen in de winkel weer nieuwe toffe outfits aan. Hier maakt ze foto’s van en deelt ze via Facebook. Echt heel leuk! “Het is jammer dat vintage in Roosendaal nog niet zo hip is als in een grote stad als Amsterdam. Daar combineren jonge meiden kleding van de grote ketens met vintage items en creëren zo een toffe eigen stijl”.

Zelf breng ik ook mijn kleding naar Millstreet. Het zorgt ervoor dat mijn kast lekker opgeruimd blijft en van de verkoop van mijn ‘oude’ kleding, koop ik weer nieuwe dingen. Volg Millstreet via Facebook  om op de hoogte te blijven van alle toffe items of breng eens een bezoek aan de winkel (Hogestede 7 in Roosendaal).

 

Deel deze blog: