Met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid volg ik de blog en Facebookpagina van dr. Jetske Ultee, onderzoekarts in de cosmetische dermatologie. Eerder al las ik haar boek over huidverzorging-en veroudering en schreef er een review over. Toch zat ik na het lezen van haar boek met nog wat vragen. Gelukkig nam dr. Jetske Ultee de tijd om ze te beantwoorden!
Veel water drinken voor een beter gehydrateerde (en dus minder vochtarme) huid. Feit of fabel?
Fabel! De veronderstelling dat veel water drinken goed is voor de huid, is waarschijnlijk een van de grootste mythes op skincare gebied. Volgens Jeffrey Dover, hoogleraar dermatologie aan de Yale University, klopt dit verhaal niet. Water passeert het lichaam te snel om ook maar enig effect te hebben op de huid. Mensen die echt te weinig drinken en uitgedroogd zijn, zullen dit overigens wél merken aan hun huid. In dit geval verliest de huid zijn elasticiteit.
Een mooie huid met weinig rimpels. Zit het in je genen of is er wel degelijk iets aan te doen met een goede skincare?
Er bestaan twee soorten huidveroudering: intrinsieke- en extrinsieke huidveroudering. Intrinsieke huidveroudering, ofwel de natuurlijke veroudering (veroorzaakt door onze eigen genen), bezorgt ons fijne rimpeltjes, een dunnere huid, minder vet en botmassa waardoor het gezicht wat gaat invallen, en een drogere huid. Maar de vale, dikke, stugge bijna leerachtige huid met pigmentvlekken en diepe rimpels is het gevolg van extrinsieke veroudering. Zoals de naam al zegt, komt extrinsieke veroudering van buitenaf. Naast zon zijn roken, chronische huidirritatie door bijvoorbeeld verkeerd cosmeticagebruik, mimiek (denk aan de fronsrimpels) en alcoholgebruik de belangrijkste oorzaken.
Laat nu net die extrinsieke veroudering al veel eerder optreden dan ‘natuurlijke’ veroudering en een veel belangrijker deel uitmaken van je huidverouderingsproces. Gelukkig kan je iets aan die extrinsieke huidveroudering doen. Bescherm je huid goed met zonnebrandcrème, stop met roken, eet slechte koolhydraten met mate, verminder stress en gebruik de juiste huidverzorgingsproducten. Op deze manier zal je huid er later ook nog mooi uitzien!
Hoe lang duurt het voordat een nieuwe skincare optimaal werkt?
Mocht je nieuwe huidverzorgingsproducten gebruiken met hoge concentraties werkzame stoffen, dan bouw je het gebruik rustig op. Je huid moet namelijk wennen aan het product. Ik zou je huid daarom zeker hiervoor een maand de tijd geven. Mocht je bijvoorbeeld last hebben van acne en medicatie hiervoor gebruiken, geef je huid dan minstens 8 weken de tijd.
Een SPF in je dagcrème. Is dat goed of is het beter om apart een zonnebrandcrème te gebruiken? En, moet je ook een aparte zonnebrandcrème met SPF smeren als er een SPF in je foundation zit?
Als de UV-index (zonkracht) 3 of hoger is kan je beter een aparte zonnebrandcrème gebruiken. Deze moet je namelijk gedurende de dag vaker aanbrengen (om de twee uur). Als je een goede (dag)crème hebt gevonden kan je deze zowel in de ochtend als avond gebruiken. Voordat je gaat slapen heb je natuurlijk geen SPF nodig.
In de winter zou je er wel voor kunnen kiezen. Maar zorg er dan voor dat je minstens een halve theelepel van de crème met SPF aanbrengt. Anders ben je minder beschermd dan de SPF die op de verpakking wordt aangegeven. Of je een aparte zonnebrandcrème moet gebruiken naast je foundation, ligt dus aan de hoeveelheid foundation die je gebruikt.
Bekijk ook eens de blog van dr. Jetkse Ultee!