Brand to love: Ibu Jewels

Een vleugje boho, maar vooral stijlvol en verfijnd van mooie kwaliteit. Dat zijn de sieraden van Ibu Jewels voor mij. Met name met de mooie leren armbanden stijl je je outfit helemaal af. Niet alleen ik ben fan van het merk, maar ook styliste Lonneke Nooteboom wordt veel gespot met deze leuke sieraden. Ik sprak met de super leuke vrouw achter dit merk: Mary- Joan Schaufele.

Toen Mary-Joan 10 jaar geleden naar Bali op vakantie ging, had ze niet kunnen dromen dat ze zich daar zou gaan vestigen en uiteindelijk een eigen sieradencollectie kreeg. Maar, zo zegt ze zelf: “Alles liep gewoon zo.” Zij en haar man kochten een stuk grond, lieten een huis bouwen, pendelden jaren op en neer, maar vestigden zich 5 jaar geleden toch definitief op Bali. “Eerst verkocht ik rieten tassen, gemaakt van palmbladeren.  Daarna vroeg een vriendin van mij of ik haar wilde helpen met haar sieradenlijn. Uiteindelijk heb ik dat overgenomen, de naam veranderd en zo bestaat sinds twee jaar Ibu Jewels.”

Voor vrouwen, door vrouwen
De sieraden worden handgemaakt in Bali door lokale vrouwen. Vandaar ook de naam Ibu, wat vrouw/ mama in het Indonesisch betekent. Mary-Joan ontwerpt de sieraden zelf en heeft een studio waar de vrouwen de sieraden maken. Maar er werkt ook een grote groep vrouwen vanuit hun huizen in omliggende dorpen.

Understated elegant
Ibu Jewels is met name bekend om haar prachtige armbanden. Deze worden gemaakt van hoogwaardig leer en aangevuld met goud, 925 sterling zilver en halfedelstenen (Miyki) van hoge kwaliteit in diverse kleuren. “Je ziet regelmatig geweven armbandjes met kraaltjes, maar nergens zie je ze met leer. Het is padded leer, speciaal geselecteerd omdat het zacht en soepel is. Daardoor draagt het fijn en blijft het mooi. We verwerken ook subtiele gouden kraaltjes in de armbanden en als je naar de stiksels kijkt, het is zo keurig netjes gemaakt. Ik omschrijf het altijd als ‘understated elegant’. Ik ben zelf ingetogen en probeer dat met m’n sieraden ook te zijn.”

Eén is geen
De armbanden met leer zijn het meest bekend. Maar tegenwoordig worden de dunnere armbandjes ook steeds meer verkocht. Volgens Mary- Joan zijn ze vooral populair als setje om lekker te mixen. Daar ben ik het mee eens, want ik vind zelfs: één is geen, je moet wel meer armbandjes van Ibu Jewels om je polsjes ? Mary-Joan vertelt ook over de zomercollectie: “Deze collectie is iets anders dan normaal omdat ik bij deze collectie met charms ben gaan werken (schelpen, hartjes, zeesterren). Dat deed ik voorheen niet. De charms gebruik ik voor de wintercollectie ook weer. Maar dan weer andere uiteraard en in nieuwe kleuren, afgestemd op het seizoen.”

Trots en dankbaar
Als je merk in twee jaar tijd in 8 landen verkrijgbaar is, ben ik toch wel benieuwd naar de verdere plannen van Mary-Joan. “Het blijft bij sieraden hoor, geen tassen meer. Ik merk dat ik hier mijn creativiteit in kwijt kan. We vullen elkaar hier aan en zijn een goed team vrouwen. We proberen elke keer weer iets nieuws te maken. Maar ik zou wel in nog meer landen verkrijgbaar willen zijn. En misschien dat ik de gold plated collectie wil uitbreiden, maar aan de andere kant is dat er ook heel veel. Ik doe alles alleen en het is veel werk, dus ik heb weinig tijd om even in rust na te denken over het uitbreiden. Maar ik ben trots en ontzettend dankbaar dat het allemaal zo loopt!.”

Ga vooral naar de website van Ibu Jewels om de uitgebreide collectie te zien. Niet alleen de armbanden, maar de ringen zijn namelijk ook zo leuk!

Deel deze blog: