*Dag van de zonnebrand*

Vandaag is het officieel de dag van de zonnebrand. Met deze zomerse temperaturen is het belangrijk om jezelf goed in te smeren! Maar er is nogal wat verschil in zonnebrandproducten en wat ze beloven.

Ik kom uit de tijd dat goed bruin zien een must was. Biodermal was daar het juiste goedje voor en zorgde dat je lekker snel bruin werd. Lees: de vellen hingen aan mijn hoofd omdat er nul bescherming in zat. Tegenwoordig vinden we met z’n allen dat hele bruine niet mooi meer en smeren we een hoge beschermingsfactor. Maar dat laatste zegt helaas nog niks. Want hoewel het op het flesje vermeld staat, kan er in werkelijkheid veel minder SPF inzitten dan je beloofd wordt.

Ik was dan ook in shock toen ik de uitkomst van de zonnebrandtest van de Consumentenbond las. Eén van mijn favoriete merken zonnebrandcrèmes –Clinique- kwam slecht uit de tetst.

Onderzoek Consumentenbond
De Consumentenbond testte vijftien zonnebrandcrèmes met een SPF 30. Drie van de zonnebrandmiddelen scoorden een dikke onvoldoende: Clarins, Clinique en Europrofit (Kruidvat) bieden een veel lagere bescherming dan ze claimen.

Clinique wijkt het meest af en zou eigenlijk factor 10 op de verpakking moeten hebben staan. Clarins biedt een bescherming van 15 en Europrofit zou een beschermingsfactor 20 moeten melden. Clinique beschermt ook onvoldoende tegen schadelijke stralen die de huid laten verbranden en kanker kunnen veroorzaken.

Als beste uit de test komt Garnier Ambre Solair beschermende zonnemelk met karitéboter. De bescherming van dit product komt dus het meeste overeen met de factor op de fles. Opmerkelijk is wel dat dit product nog niet in Nederland verkrijgbaar is en alleen in het buitenland.

Clinique
Zelf gebruik ik al jaren zonnebrandcrème van Clinique- SPF40. Ik was er zo tevreden over vanwege de hoge factor, omdat ik er niet door verbrandde en de crème fijn uitsmeerde en niet plakte. In de test van de Consumentenbond is dit betreffende product weliswaar niet meegenomen, maar ik neem aan dat de onvoldoende bescherming tegen schadelijke stralen ook voor de andere producten geldt. Ik neem dus het zekere voor het onzekere en ga op zoek naar een nieuw merk!

PayotSunSensi

Payot
Wat ik ook een fijn product vind- en die buiten de test van de Consumentenbond viel maar ik ben geen expert op dit gebied- is Payot Sun Sensi SPF 30. Het is een nevelspray die je huid niet alleen beschermd tegen de zon, maar ook zorgt dat je huid goed gehydrateerd is en niet plakt. Het is een luchtige spray die gemakkelijk uitsmeert. Hij ruikt ook super lekker en geeft daardoor gelijk een vakantiegevoel 🙂 Test of geen test, deze zonnespray gaat binnenkort wél met mij mee op vakantie.

Mijn persoonlijke advies
Mijn advies wat zonnebrand is, neem een product met minstens SPF30. Smeer je echt elke twee uur goed en royaal in. Niet alleen als je op het strand ligt, want dan lijkt het voor velen een gewoonte, maar ook als je in de tuin of op een terras zit. Je vangt evenveel zon op je toet.  Mijd echt de zon tussen 12 en 15 uur als de straling het hoogst is. Ga lekker lunchen, een tukkie doen of een boek lezen. En tot slot; laat de moedervlekken op je huid periodiek controleren bij een dermatoloog. Ik heb er vrij veel, dus doe dat jaarlijks. Ik ben net geweest en het geeft mij toch altijd weer rust om er even naar te laten kijken.

Enjoy the sun!

Deel deze blog: