Designer vintage in Fouras

Drie jaar geleden waren we op vakantie in Fouras (Frankrijk). Daar in dat kleine, pittoreske dorpje ontdekte ik een vintagewinkel: Annees. Een klein winkeltje vol met prachtige (designer) items. Werkelijk waar allemaal echte pareltjes. Ik kom echt zelden zulke winkels tegen. Het leuke is dat eigenaresse Fatima Boudraa en ik elkaar al die jaren via Instagram bleven volgen en we elkaar nu -3 jaar later- weer in levende lijve zagen.

Voorliefde voor vintage
Ik vind vintage echt helemaal te gek. Het idee dat je iets unieks en moois vindt, waar je vaak niet naar op zoek bent. Iets wat hangt of ligt tussen tig andere items maar er net uitspringt voor jou en je hart een sprongetje van maakt. Een mooi, uniek item waar een verhaal achter zit. Wat al van iemand geweest is en waar jij nu weer net zo blij of misschien nog wel blijer van wordt. Het hoeft van mij niet altijd van een designer te zijn. Je snapt wel hoe blij ik was toen ik 3 jaar terug Annees ontdekte.

Afgelopen weken waren we op vakantie op Ile de Ré. Dat is redelijk in de buurt van Fouras, dus je begrijpt dat ik even langs wilde bij Fatima. Ik vond het super leuk om haar weer in levende lijve te zien. Maar het voelde zo gek om mijn Franse vriendin niet even een knuffel te geven en elkaar met mondkapjes op te zien. Zo jammer! Alleen even buiten samen op de foto zonder kapje 🙂

Elle magazine
Fatima startte haar winkel 13 jaar geleden in Fouras, omdat ze altijd al een voorliefde had voor tweedehands items. Fouras is een plaatsje in Frankrijk nabij La Rochelle en Ile de Ré. Dat ik niet de enige ben die verzot is op het aanbod aan fantastische items in haar winkel blijkt wel uit een artikel in Elle magazine. “Fatima verkoopt uitzonderlijke stukken van hoge kwaliteit”. Daar ben ik het roerend mee eens. Ik vind het fijn dat het een betrouwbaar adres is. Je weet gewoon altijd dat het er goed uitziet, dat je een eerlijke prijs betaalt en het een echt designer item is. Maar Fatima verkoopt ook items die niet van onbekende designers zijn trouwens. Daar zitten ook fantastische pareltjes tussen!

Leuke anekdote
Toen de shop in juli 2007 nog maar net geopend was, kreeg Fatima bezoek van 3 mensen. Een man en twee vrouwen. De man toonde direct grote interesse in de winkel. Fatima omschrijft hem als een mix van nuchter, charismatisch en intelligent. De twee vrouwen bekeken ook nog een aantal items en het drietal verliet weer de winkel. Een half jaar later opende Fatima een Vogue magazine en wie zag zij daarin staan? Die man uit haar winkel. Het bleek Ralph Lauren! Hij was gewoon in háár winkel met onder andere zijn vrouw en was fan van haar winkel. Je begrijpt hoe blij Fatima was ?

Vestiaire Collective
Maar ook gewone types als ik zijn enorm fan van haar winkel. Toen ik er drie jaar geleden voor het eerst kwam, kocht ik er mijn eerste vintage Hermes shawl. Fatima had echt een uitgebreide collectie dus het werd nog lastig kiezen maar ik ben zo blij met mijn groene vintage shawl. Dat ik er 3 jaar niet ben geweest, wil niet zeggen dat ik er niks gekocht heb. Fatima post via Instagram namelijk ook wat ze verkoopt en stuurt items op. Daardoor kocht ik al een aantal mooie broches bij haar. En sinds ongeveer een half jaar vindt je haar items ook op Vestiaire Collective. Super handig maar ook verslavend voor mij. Ik zie bijna dagelijks nieuwe items verschijnen.

Zo ging ik met mijn kant-en-klare wishlist naar Fatima toen wij afgelopen weken op Ile de RĂ© op vakantie waren. Enthousiast als ze is trok ze alles uit de kast om mij te laten zien. Dat vind ik fijn want soms overzie ik het niet in het grote aanbod. Ze liet mij een fantastische jurk van Thierry Mugler zien. Ik was er niet naar op zoek maar uiteindelijk is ie toch van mij ? Samen met een mooie zonnebril en ketting van Frey Wille. En natuurlijk heb ik nog veel meer moois gezien, maar dat mag Fatima naar mij opsturen. Hihi.

Een mooi verhaal
Hoe leuk en mooi is het dat items een tweede leven krijgen. Ik beeld mij gewoon altijd in dat de items van een oud, kek Frans madammeke zijn geweest. Niet altijd weet ik het verhaal erbij. Waar wel een verhaal bij zit, is een witte jurk die Fatima kort geleden verkocht aan een jonge vrouw die zij graag als trouwjurk wilde gebruiken. De vorige eigenaresse trouwde in deze jurk in 1976 op Ibiza. Gelukkig is deze vrouw nog steeds gelukkig getrouwd dus de jurk zal de nieuwe eigenaresse vast en zeker ook weer geluk brengen ?

Uiteraard moet je gewoon eens langsgaan bij de vintage winkel als je in de buurt bent. Maar ja, dat is vast en zeker niet zo vanzelfsprekend dus neem zeker eens een kijkje op Instagram (@anneesfilles_anneesgarcons) en op Vestiaire Collective (Annees- @anneesfillesanneesgarcons). Als je van vintage houdt, vindt je er vast en zeker pareltjes tussen. Net als ik ?

Deel deze blog: