In gesprek met de meiden van RUYS

Een paar jaar terug nam een vriendin mij mee naar RUYS in Deurne. Toen dacht ik: “Waarom zou ik 1,5 uur rijden voor een kledingwinkel?! Dan moet die winkel wel heeeel leuk zijn en de moeite waard.”  En dat was/ is ie! Het is een hele ruime winkel met een heel tof, gevarieerd aanbod aan kleding, schoenen, accessoires en interieurspullen. Inmiddels is er ook een hele fijne webshop waar het hele aanbod te vinden is én een super inspirerend, vrolijk Instagram. En dat laatste is gelijk hun kracht, vind ik. Ik sprak met Marieke en Linde van RUYS!

Uiteraard ben ik als eerste benieuwd hoe lang RUYS eigenlijk bestaat.  Marieke vertelt: “RUYS bestaat al 35 jaar. Eerst was het een kledingwinkel voor mannen en vrouwen, gerund door Ferdi Ruys. Sinds een aantal jaar runt Miranda Ruys samen met Fenne de zaak en sindsdien is het aanbod alleen voor vrouwen.” Het RUYS-team bestaat inmiddels uit 11 meiden. Marieke: “We zijn echt één team, één taak. Van model staan voor de webshop, foto’s maken voor Instagram, setjes samenstellen, de webshop beheren, het klantencontact, grafisch design et cetera. We doen alles samen.”

Allemaal blije ei-en?
Als ik naar hun Instagram kijk, dan komen het op mij altijd over als een stel ‘blije ei-en’. Ik ben wel benieuwd of dat zo is en wat ze willen uitstralen met hun winkel. Marieke vertelt: “We willen overal hetzelfde uitstralen. Een beetje dat ‘roze bubblegum-gevoel’, je weet wel die roze dikke blije kauwgum. Vrolijk, enthousiast, toegankelijk, blij en positieve energie. We zijn ook echt allemaal blije ei-en. Het is geen showtje wat we hier opvoeren. We kunnen hier huilen met elkaar, maar vooral ook heel veel lachen. We hebben veel lol samen en het is fijn dat we dat naar de buitenwereld toe ook uitstralen. Onze energie is ook onze branding. We hebben ook met elkaar afgesproken dat we niet over corona gaan zeuren op Instagram. We willen juist dat andere mensen meevloeien op onze positieve energie. We kijken weleens samen de persconferenties. Dan zijn we soms even verdrietig, maar de volgende dag doen we een dansje ’s ochtends en fleuren we elkaar weer op! Omdat we zo’n fijne sfeer en energie met elkaar hebben, heb ik soms helemaal niet het besef dat het corona is.”

Positief aan corona?
Als de meiden van RUYS zo positief ingesteld zijn, dan halen ze vast en zeker ook wel iets positiefs uit deze tijden van lockdown en corona. “Instagram is nóg belangrijker geworden. Het levert ons een groot bereik op. Voor de corona plaatsten we één keer per dag een bericht, maar nu soms om de 2 uur. Iedere dag maken we ook foto’s. Soms starten we met een neplach, maar op een gegeven moment zijn we zo aan ’t gieren van de lach met elkaar. Dat zie je op de foto’s terug. Onze klanten beperken zich dankzij Instagram niet tot Deurne en omstreken, maar het hele land. Het online fashion event afgelopen vrijdag, organiseren we bijvoorbeeld ook voor klanten die wat verder weg wonen. En ook gaan we elke maandag live op Instagram met filmpjes met inspirerende outfits en tips. Daar krijgen we veel positieve reacties op. Ik denk niet dat we dat moeten loslaten straks.”

Ik moet zeggen dat de positieve houding en energie van Marieke en Linde tijdens ons gesprek aanstekelijk werkt. Ik word er zelf ook blij door en ze zijn ook echt zoals ze overkomen op de foto’s en filmpjes. Ik denk persoonlijk dat dit hun kracht is. Doordat ze dit uitstralen, hebben ze vermoed ik ook echt een mega gunfactoor. Marieke: “Het positieve, die blijheid, ons enthousiasme en bubblegum-gevoel voeren we overal door. Ook in het klantencontact. We reageren altijd enthousiast en sturen berichtjes met hartjes enzo, handgeschreven kaartjes bij pakketjes. Fijn dat het bij klanten ook overkomt zoals we willen.”

De kracht van RUYS
Wat ook een kracht van RUYS is, vind ik het grote, diverse merkenaanbod wat ze hebben. Van wat duurdere merken als Golden Goose, Anine Bing, Graumann en Baum und Pferdgarten tot aan wat betaalbaardere merken als Catwalk Junkie en Moss Copenhagen. “We zijn altijd bewust bezig met combinaties maken. We vinden het leuk om te laten zien dat je de merken goed met elkaar kunt combineren. We hebben voor ieder wat wils. Sommige merken passen goed bij elkaar qua styling, maar we kijken vooral naar welke kleuren mooi bij elkaar staan. Unieke kleurencombi’s maken om te inspireren. We zijn altijd bezig met merkjes in huis halen die we tof vinden. Zo waren we bijvoorbeeld als één van de eersten die Anine Bing en Arizona Love hadden. We proberen toch altijd unieke dingen toe te voegen.”

Musthaves voor het voorjaar
Met de nieuwe collectie al in de winkels ben ik benieuwd naar wat voor de meiden van RUYS absolute musthaves zijn voor dit voorjaar. Marieke en Linde: “Eigenlijk zet de trend wat we afgelopen tijd hebben gezien gewoon door. Veel bloemenprints, lange jurken, pofmouwen en schoudervullingen. Maar wel in vrolijke pastelkleurtjes zoals lila, mint en camel. Qua items zijn het veel jasjes, rokken, joggers en jurken met sneakers eronder. Als je over je comfi kleding een mooi jasje gooit, is het toch gekleed en cool. Als je met je gezin gaat wandelen, dan wil je er toch ook leuk uitzien? Met een leuke blazer, shawl en sneakers zie je er tof uit. De positief ingestelde mensen zijn toch wel bezig met er leuk uitzien en wat ze straks aankunnen als we weer wat meer mogen.”

RUYS at home box
“Personal shoppen gaat nu even op een andere manier, via Facetime. Dan kijken we samen met de klant wat er in haar kast ontbreekt. Ook kun je de RUYS at home box bestellen. Daarin zitten verschillende setjes kleding. Je betaalt achteraf, alleen voor wat je houdt. Sommige klanten laten het helemaal aan ons over om de box samen te stellen en soms doen we het vooraf samen met de klant.  Je krijgt net zo’n persoonlijk advies als in de winkel maar dan digitaal”, vertelt Linde enthousiast.

Voor wie RUYS nog niet kent…
Tot slot heb ik het met de meiden erover hoe ze RUYS zouden omschrijven aan degenen die hun winkel nog niet kennen. Marieke: “Je moet echt naar onze winkel omdat we een hele leuke samenstelling van merken hebben. We maken vaak combinaties die mensen zelf niet zo snel verzinnen.  Als je belt of appt, krijg je altijd een enthousiast iemand aan de lijn en je wordt oprecht geholpen met veel liefde en enthousiasme.”

Nieuwsgierig geworden? Ga snel naar de website van RUYS en bekijk hun Instagram.

Ik heb alvast mijn leukste setje van RUYS voor je aangetrokken!

Deel deze blog: