In gesprek met styliste Claudia Engels

Als ik naar RTL Boulevard keek, dacht ik altijd: ‘Wat is die Vivienne van den Assem toch knap en wat ziet ze er altijd leuk uit. Wie zou haar kleden?’. Dat blijkt styliste Claudia Engels. Ook verantwoordelijk voor de toffe looks van onder andere de presentatrices van Goedemorgen Nederland en menig inspirerende looks in magazines als Grazia, Beau Monde en Flair. Wie is Claudia, wat maakt haar werk zo leuk, waar is ze trots op en hoe omschrijft ze haar eigen look en favo items? Ik vroeg haar het hemd van het lijf!

Wie is Claudia Engels?
Ik ben styliste, 32 jaar oud en woon in Amsterdam.

Hoe ben je styliste geworden?
Ik twijfelde na mijn middelbare school tussen de studie Rechten en Modeacademie. Twee uitersten. Maar omdat ik van het Gymnasium kwam, was het destijds ‘logisch´ dat je een universitaire studie ging doen. Gelukkig hebben mijn ouders altijd gezegd dat ik iets moest kiezen waar mijn hart lag. Dat was mode. Mijn moeder had (en heeft nog steeds) een modezaak in Hilversum, waar ik al veel werkte.

Gedurende de opleiding Fashion & Branding liep ik onder andere stage bij een modemagazine en online webshop. Maar ik wilde iets doen waarbij ik meer vrijheid had en veel onderweg zou zijn. Geen kantoorbaan dus. Zo kwam het idee om iets in de styling te gaan doen.

Vertel eens iets meer over je eigen bedrijf ‘Claudia Engels Styling’!
Mijn bedrijf bestaat nu een jaar of 4. Ik doe het tot op heden nog voornamelijk alleen. Dat wil zeggen dat het klantencontact via mij verloopt. Wel heb ik ieder half jaar 2 stagiaires die mij assisteren en in drukke periodes heb ik extra assistentes.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Ik doe veel tv-styling. Ik heb het altijd al leuk gevonden om rond te lopen in een studio en onderdeel te zijn van zo’n (grote) productie. In de tv-wereld werk je vaak gedurende langere tijd samen met dezelfde presentator/presentatrice. Hierdoor kun je echt samen een stijl neerzetten.

Het leuke van editorials is dat je vaak meer creatieve vrijheid krijgt. Je hoeft iets minder commercieel te denken en kan voor wat modieuzere looks gaan.

Waarom komen mensen bij jou om stylingadvies? Wat kenmerkt jou?
Ik denk dat ik goed luister naar de klant en niet probeer om een bepaalde stijl op te leggen bij iemand. Iedereen is tenslotte anders. Meestal is het een combinatie van luisteren naar de wensen van de persoon zelf, maar ook wat de productie/het programma graag wil zien en tot slot wat ik zelf denk dat mooi past bij diegene.

Op welke stylingklus ben je het meest trots en waarom?
Oei, dat vind ik lastig! Ik heb een paar toffe shoots gedaan voor o.a. Grazia en Beau Monde. Qua tv-styling ben ik betrokken bij nieuwsprogramma’s maar ook entertainment en dat is niet echt met elkaar te vergelijken. Het meest trots ben ik als ik echt actief heb kunnen bijdragen aan het neerzetten van een mooi product. Dat kan een shoot zijn maar ook een tv productie.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor je uit?
Dat verschilt heel erg. Er zijn dagen dat ik achter mijn laptop zit, mails beantwoord en kleding online bestel. Andere dagen ben ik in de studio’s om kleding door te passen met klanten en setjes klaar te hangen. En weer andere dagen loop ik kilometers door de stad om kleding te shoppen.

Hoe ga je te werk als je iemand moet kleden?
Met een nieuwe klant doe ik altijd een intakegesprek en maak ik een moodboard. Voor elke klant heb ik weer andere adressen waar ik heen ga. Ik vind het belangrijk om iemands eigen stijl te waarborgen en niet klakkeloos een bepaalde look op iedereen te plakken.

Hoe omschrijf je je eigen stijl?
Mijn stijl is kleurrijk! Mijn kast hangt echt vol met print en kleur: bloemenprints, band t-shirts, metallic broeken etc.  Ook droeg ik tot op heden altijd cowboy boots, maar de laatste tijd ben ik meer van de gympen. Dat is voor het shoppen praktischer ? Je zal mij niet zo snel zien in een minimalistische Scandinavische look, al vind ik dat bij anderen wel heel mooi. Ik zou wel wat meer mogen investeren in goede basics, dan komen die heftigere items ook beter tot hun recht.

Wat is je favo item alltime?
Het is een favo accessoire: mijn vintage Prada tas. Het is geen standaard hip model, dus ik raak er (hopelijk) nooit op uitgekeken. En ik heb geïnvesteerd in een paar mooie ringen, die ik ook al jaren draag.

Wie of wat inspireert jou?
Dat zijn meestal mensen op straat, en dan niet vaak in Nederland maar Londen, Parijs of Kopenhagen. Ook kan ik naar een film of serie kijken die zich afspeelt in bijvoorbeeld de 70’s of 80’s en dan kan ik echt genieten van die kleding. De hele sfeer is voor mij minstens zo belangrijk als de verhaallijn.

Jouw belangrijkste fashiontip voor deze zomer?
Ik heb meer een algemene fashiontip: investeer eens in de zoveel tijd in een goede tas, schoenen en mooie basics zoals een leren broek waar je jaren mee doet. De trendgevoelige items kun je dan per seizoen shoppen bij bijvoorbeeld een Zara of Mango.

Neem eens een kijkje op de website van Claudia en volg haar ook zeker op Instagram.

Foto’s: Instagram @claudiaengelsstyling. 

Deel deze blog: