Leuk merk: Beach Bumb

Twee weken terug ontdekte ik op Texel de sieraden van Beach Bumb. Sieraden van juttersmateriaal, gemaakt door kunstenaar en kitesurfer Rob van de Wiel. Leuk om deze mannelijke ontwerper eens te spreken over hoe hij op dit geweldige idee kwam!

Rob omschrijft zichzelf als ‘iemand die het liefst met blote voeten in het zand loopt en graag iets creatiefs maakt’. ‘Ik kijk altijd wat ik op het strand kan gebruiken voor mijn sieraden of kunstwerken. Als kitesurfer ben ik vaak op het strand te vinden. Het is mijn favoriete plek. De sfeer pakt mij, tijd bestaat er niet en ik kom de mooiste materialen en vormen tegen. Dat gevoel en materialen verwerk ik in mijn kunst en sieraden.’

Ontstaan tijdens vakantie
Ruim 11 jaar geleden zegde Rob zijn baan op en startte hij met het maken van kunstwerken. Tijdens een vakantie in Spanje vond hij een steentje met een gat erin, kapot groen flessenglas en een mooi takje. ‘Dat vond ik een hele mooie combi. Een surfer daar verkocht zijn sieraden en ik dacht ‘dat wil ik ook en ik wist ook gelijk hoe ik het ging aanpakken.’

Een blijvende herinnering
Zo gezegd, zo gedaan. Rob begon klein met een opdracht voor een vriendin en inmiddels heeft hij een webshop en liggen zijn sieraden bij diverse winkels in Nederland en zelfs in Duitsland. Rob maakt voornamelijk armbanden. ‘Een armbandje doet je terugdenken aan je vakantie, het is een blijvende herinnering. Dat gevoel wil ik graag meegeven met m’n sieraden.’

Kunstwerkje om je pols
De armbanden van Beach Bumb zijn gemaakt van leer afwisselend met drijfhout, glaskralen en/ of gepolijste steentjes. Geen sieraad is hetzelfde, het is immers gemaakt van natuurlijk materiaal en daarmee zijn ze uniek. De glaskralen kun je zelfs laten vullen met het zand uit jouw favo vakantiebestemming of een steentje waar je een herinnering aan hebt. Rob heeft echt een eigen stijl en omschrijft zijn sieraden als ‘Een handgemaakt kunstwerkje om je pols, waar ik veel gevoel en liefde in stop’.

Materiaal uit Spanje & Portugal
Het materiaal voor zijn sieraden vindt Rob op stranden in Spanje en Portugal. Ik heb mij laten vertellen dat we zulke mooie steentjes en takjes hier in Nederland niet hebben dus je hoeft niet zelf te gaan jutten in Zeeland. ‘Voor de takjes en steentjes zoek ik wel naar een bepaalde grootte en dikte. Thuis zaag, boor, schuur en bewerk ik alles. De glaskralen worden door een glaskunstenares gemaakt hier in Nederland. En de ronde glaskralen met zand erin maakt mijn moeder. Ze is 80 jaar dus ik hoop dat ze het nog een tijdje wil blijven en kan doen.’

Een vleugje vrijheid
Alle sieraden van Beach Bumb bevatten een vleugje vrijheid. Het gevoel wat Rob ervaart als hij met zijn blote voeten over het strand loopt.Ik ben namelijk van mening dat mensen vergeten te leven. Op vakantie weten we hoe het moet. Dan laten we de telefoon voor wat het is. Maar thuis vallen we weer in de oude gewoonte. Ik hoop dat iemand bij mijn armband denkt aan dat vleugje vrijheid van vakantie.’

Zowel ik, vriend als kind zijn allemaal thuis aan de armbanden van Beach Bumb. Ben jij ook zo nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op de webshop. Je vindt daar ook de mooie kunst en tassen die Rob maakt.

Deel deze blog: