Leuk merk: Birds on the Run

Vorig jaar op de Modefabriek spotte ik het leuke merk Birds on the Run. Ik was direct verkocht door de toffe prints en het kleurgebruik. Hoogste tijd om eens bij hen op bezoek te gaan. In het creatieve hol van de leeuw in Amsterdam!

Ik had een gesprek met Sanne, Corine en Gabriella. De meiden achter het merk. Van ontwerp, creatie, styling, fotografie tot aan de marketing. Alles doen deze meiden zelf. Behalve de productie, die vindt plaats in Azië.

The beginning…
Ontwerpen zit creators Sanne en Corine in het bloed. Ze werken al jaren samen voor het moederbedrijf MPD en ontwerpen shawls, kimono’s en hoeden voor grootwinkelbedrijven en boetieks door heel Europa. Genoeg kennis en ervaring dus. Maar ze misten een merk waar ze hun eigen handschrift aan konden geven. En zo ontstond in 2014 Birds on the Run.

Corine: “We zijn zelf echte shawl mensen en wilden graag grotere formaat shawls van natuurlijke materialen. Veel prints en kleur. Iets wat we zelf graag zouden dragen, maar wat er nog niet was. We houden van kleur maar wilden niet alleen maar super drukke fotoprints. Het moet neutraal genoeg zijn om in te blenden in je outift. Je moet er blij van worden als je de shawl uit je kast trekt en hij moet lekker zacht aanvoelen. Daarom gebruiken we ook voornamelijk natuurlijke materialen. Zacht katoen en zachte wol die niet prikt. Onze accessoires worden met veel liefde en humor gemaakt. Niet te serieus en over geanalyseerd. Wat we doen, willen we gewoon goed doen.”.

It’s all-in the details
De meiden ontwerpen voor vrouwen die echte liefde hebben voor details. Die houden van prints en toegevoegde elementen, waarbij je verrast wordt. Sanne: “In de shawls zit altijd een borduursel of randje (tape). We gebruiken altijd wel een techniek om af te wijken van het normale. Met technieken willen we alles afmaken. We kijken altijd hoe we het nog net iets specialer of leuker kunnen maken. Dus een foilprint eroverheen of borduursel in de hoek, zodat het mooie niet helemaal wegvalt als je ‘m omhebt. Dan heb je de fun van de print op de shawl als je ‘m ’s ochtends uit de kast pakt, maar hij draagt nog steeds heel mooi als je ‘m omhebt. Daar zijn we heel bewust mee bezig qua ontwerpen”.

What’s in a name
De naam ontstond toen Sanne op reis was in India. Ze bedacht drie lijsten vol met namen. Maar haar gevoel bracht haar bij Birds on the Run. De naam is vrouwelijk, vrolijk maar ook dynamisch, on the move!

Birds on the Run bestaat nu zo’n drie en half jaar. Niet alleen shawls, maar ook haarbanden, kimono’s, handschoenen, baretjes en kussens horen inmiddels tot de collectie. Van casual tot meer fashionable. En van lager tot hoger geprijsd. Genoeg variatie dus.

Twee keer per jaar komt er een nieuwe collectie. Het credo volgens Gabriella: Frivoliteit, humor, niet te serieus én je moet er blij van worden. “We ontwerpen voor de modebewuste vrouw, die lekker in het leven staat. Vrouwen die kwaliteit belangrijk vinden en willen dat de shawls meerdere seizoenen meegaan. Vrouwen die wat creatiever willen denken en houden van mooie spullen”.

Where to buy
De collectie van Birds on the Run vind je niet alleen bij leuke boetieks en Hudson’s Bay in Nederland. De meiden zijn ook druk bezig met verkooppunten in België, Noorwegen en Parijs. En ze hebben nog genoeg toekomstdromen. Gabriella en Corine: “We willen de collectie graag uitbreiden met home. We hebben nu kussens maar we willen nog meer. Kleden op de bank of grond, servies, behang. En in de toekomst misschien sieraden”.

From skretch
Tijdens mijn bezoek kreeg ik ook nog even een lesje ontwerpen en technieken. Sanne: “Elk element wordt stuk voor stuk getekend. Het zijn allemaal losse onderdelen die uiteindelijk bij elkaar worden gezet in de computer en waar één print van wordt gemaakt. Daarna worden de kleuren pas ingevuld. Soms denken we ‘met dat basismateriaal kunnen we meer’. We houden van het totaal verhaal en concept, het herhalende van het handschrift dus vandaar dat we het ook leuk vinden om de prints weer in de kussens terug te laten komen”.

Themes
De zomercollectie (SS18) heeft als thema Cirque de la Mode. Ik word er heel blij van en ben naast de shawls fan van de leuke kussens met panters en apen. Die sieren dan ook al mijn bank.

Voor de winter is het thema Oriëntexpress en vind je vooral tijgers en bokjes in de prints terug. Ik kreeg alvast een sneak peak van de Fall/ Winter collectie 2018. De reversable kimono’s zijn echt he-le-maal te gek! Nachtblauw met geborduurde tijger en tekst. Daarnaast zijn de wollen handschoenen (inclusief swipe vinger!) ook super tof. Daar zitten prachtige borduursels op.

 

At last…
Birds on the Run heeft nog geen eigen webshop, maar op de site kun je wel goed de collectie bekijken en staan de verkooppunten. En sommige verkooppunten hebben wel een webshop dus kun je gemakkelijk online bestellen.

Ik gun de meiden achter Birds on the Run heel veel groei met het merk, dedicated fans en liefde voor het ontwerpen!

Deel deze blog: