Leuk merk: Poppy the Label

Poppy the label is een fashionlabel gemaakt in een atelier in Amsterdam. Op Instagram spotte ik dit merk en werd ik verliefd op de giletjes van modeontwerpster Daykota Dee. Tijd om meer te weten te komen over deze enthousiaste knappert!

Op een dinsdagavond zat ik om 20.00 uur klaar voor de lancering van haar giletjes. Ik spotte ze op Instagram en dacht gelijk: ‘super tof, wil ik!’ Ik was niet de enige, bleek. Vandaar dat er een heus lanceringsmoment georganiseerd werd. Ik was één van de happy few die een donkerblauwe in mijn winkelmandje slingerde! Het is één van de vijf kleuren gilets die Daykota in beperkte oplage ontwierp. En dat geeft gelijk aan hoe ze in haar merk staat. Geen massaproductie maar limited edition kleding met veel liefde gemaakt in een atelier in Amsterdam.

Het ontstaan
Ondanks haar nog jonge leeftijd heeft Daykota toch al heel wat ervaring in de mode-industrie. Ze ontwierp onder andere een jongerenlijn voor het fashionlabel Given en deed fashion styling voor tv. Dat bracht haar op het idee om voor zichzelf te starten en items te maken die zij zelf leuk vindt. In april van dit jaar startte ze Poppy the Label. Een webshop met kleding en accessoires.

Limited edition én in 1 maat
“Ik begon met de verkoop van strikken, huispakken en tasjes. Ik maak altijd eerst een paar items. Als mensen het dan leuk vinden en lekker vinden zitten, dan maak ik de rol stof op en maak ik er dus meer van. Ik maak alles in één maat. Ikzelf heb bijvoorbeeld maat XS maar vind het leuker om kleding ruimer te dragen. Toen dacht ik ‘hoe erg is het dat er een lettertje in staat?’. In een vintagewinkel ga je ook voor een item waar maar één stuk van is en kijk je niet naar de maat maar naar hoe het je staat.

Ik vind het leuk als iemand een item van mij heeft en zich er geprezen mee voelt. Dan doet maat er niet toe. Kleding is een manier om je te uiten. Hoe gek is het dan als iedereen hetzelfde draagt? Wat straal je dan uit? Vandaar dat ik items verkoop in lage aantallen.”

Bij het zien van de strikken dacht ik even dat ik een afslag gemist had. Deze trend was mij nog niet opgevallen. “Het is meer iets wat ik leuk vind. Als je aan Brigitte Bardot denk, dan had zij ook altijd zo’n strik in. Het is een opvallend item. Je moet er wel een type voor zijn. Maar sommigen gebruiken ‘m ook als broche of aan hun tas.”

Persoonlijk
Daykota startte Poppy the Label samen met haar vriend. “We zijn heel verschillend, maar vullen elkaar goed aan. Uiteraard ontwerp ik. Maar mijn vriend heeft bijvoorbeeld mijn webshop gemaakt en helpt ook mee met inpakken. Ik wil aan ieder pakketje graag aandacht besteden door een handgeschreven kaartje erbij te doen en het mooi te verpakken. Ook beantwoord ik altijd iedereen met liefde die mij een berichtje stuurt. Dat persoonlijke stukje maakt het onderscheidend.”

Trots
“Ik vind het belangrijk om trots te zijn op onszelf, dat we dit hebben neergezet. Het gaat om het pad wat je bewandelt, niet om de eindbestemming. Ook kleine momenten willen we vieren. Net zoals de lancering van de giletjes. Of ik nou één of meerdere gilets had verkocht.” Uiteindelijk waren de giletjes binnen no time uitverkocht. Maar niet getreurd, ze denkt alweer na over een nieuwe variant😊

Een droomhobby
Daykota werkt als model. Poppy the label voelt voor haar meer als een hobby. Een droomhobby welteverstaan. Ze staat ook zelf model voor haar eigen merk. En het staat haar allemaal even mooi. Dat ze weleens liefkozend poppetje werd genoemd vroeger vanwege haar blonde lokken en grote groene ogen, vond ze zelf altijd heel vervelend. “Het kwam eigenlijk altijd als een rode draad in mijn leven terug. Mijn vader en opa noemden mij ook altijd zo. En de shoots waar ik voor geboekt word, passen ook in die lijn. Ik vond het altijd vervelend maar benader het positief en vind het daarom wel passend als merknaam.”

Voorlopig is het aanbod van Poppy the Label nog kleinschalig. “Dat komt mede omdat ik mijn baan heb als model en ik ook bewust niet heel veel winst op mijn items maak.” Wie weet wat de toekomst haar brengt. Ik blijf poppy alias Daykota op de voet volgen en draag mijn gilet voor nu met veel plezier! Kijk maar eens op haar website.

Deel deze blog: