Mijn boekentips

“Heb jij nog een boek voor mij om te lezen op vakantie?” Ik lach mij rot. Sinds ik een foto postte op Instagram met een boek in mijn handen, krijg ik opeens die vraag van vriendinnen. Daarvoor kreeg ik die vraag nooit. Blijkbaar zie ik er niet belezen uit. Terwijl ik toch best graag lees, maar sommige periodes er weinig tijd of rust voor in mijn hoofd heb. Het liefst lees ik thrillers. Maar ook populaire boeken uit de top 10 bij de boekenwinkel zoals Saskia Noort, Karin Slaughter en Simone van der Vlugt. Op vakantie las ik twee boeken. Ik vertel je wat ik ervan vond.

Stromboli- Saskia Noort (roman)
Echt zo’n op en top Nederlands boek. Grof en seks. Maar, het pakte mij gelijk en ik vond het goed en humoristisch geschreven. Je zit er gelijk goed in met dit boek, want het begint met een verkrachting die ook echt op z’n Hollands is geschreven. Daarna gaat het verhaal verder over een schrijversechtpaar, Sara en Karel, die in een huwelijkscrises zitten. Ik bescheurde het om pagina 16 (zie foto). Saskia Noort had de pagina zelf ook al als verzoeknummer voorgelezen in Koffietijd voor Loretta. Die moest er, net als ik, smakelijk om lachen.

Maar goed, die huwelijkscrises dus. De twee gaan tijdelijk uit elkaar met alle ellende van dien. Kinderen zijn ook in het spel, net als minnaars en tijdelijke huizen. De hele rataplan. Daarna gaat Sara naar een Italiaans eiland, Stromboli. Op retraite. Het leukste deel van het boek. Ik beeldde mij volledig in in hoe dat eraan toe ging. Zo’n bonte mix aan mensen bij elkaar en jezelf heel vaak afvragen ‘wat doe ik hier?’. De verkrachting waar het boek mee begon, komt als een rode draad in het boek terug. Heftig, maar het boek is ook humoristisch. Je leest ‘m in een adem uit!

De dag van de doden- Nicci French (thriller)
Ik ben heel erg fan van schrijversechtpaar Nicci Gerard en Sean French. Ik las dan ook al hun boeken en met veel plezier de Frieda Klein-reeks.

Voor wie deze reeks niet kent: Frieda Klein is psychotherapeute en ontmoet zowel in haar praktijk, sociale leven als in haar werk voor de politie bijzondere types, psychopaten en moordenaars. Alles speelt zich af in Londen en kenmerkend voor Frieda is dat ze last heeft van slapeloosheid en ’s nachts graag de straten afstruint. Tel daar een moordenaar -Dean Reeve- bij op die het op haar en haar naasten voorzien heeft en je hebt genoeg voer voor 8 delen. Ik weet nog dat ik Zondagskinderen (deel 7) las en dacht dat dat het laatste deel was, wat een deceptie. Kwam er toch nog een achtste deel uit: De dag van de doden.

Bij een serie op Netflex krijg je zo fijn een terugblik op de vorige afleveringen. Dat heb je met een boek niet. Het duurde daarom even voordat ik erin zat. Wie was wie ook alweer en wat was er gebeurd. Maar toen Frieda in beeld kwam -eindelijk richting pagina 90- toen zat ik er ook weer in hoor. Ik had echt geen idee welke kant het boek opging. Was Frieda gek en bestond Dean Reeve niet? Zou het dan nu eindelijk eens tot een einde komen? De ‘leukste’ plot leek mij als Frieda zou sterven en Dean in de gevangenis kwam. Maar of de schrijvers ook dit scenario voor ogen hadden? Tja, dat moet je zelf maar lezen ?

Verlanglijst
Op mijn verlanglijstje staan nog een paar boeken voor dit jaar: Mijn leven in de wildernis, Super de Luxe en Achter gesloten deuren. Maar eerst ben ik nu bezig in een heel ander type boek: De logica van geluk. Vrij populair op het moment. Het is nog even doorworstelen, maar er staan zinnige dingen in. Als jij het leuk vindt, vertel ik je over een tijdje wat ik ervan vond.

Heb jij nog een leuke boekentip voor mij?

Deel deze blog: