Pareltjes scoren bij Noa Vintage

Wie Noa Vintage op Instagram volgt, ziet dagelijks hele mooie & toffe vintage items voorbijkomen. Er zitten echt pareltjes tussen! Van merken als Iro, Anine Bing, Zadig & Voltaire, Isabel Marant en nog veel meer. En je moet vaak snel zijn, want van alles is natuurlijk maar 1 stuk. Laatst bezocht ik de shop in Vught en scoorde er een leuke blouse. Ook sprak ik met eigenaresse Nicole over het ontstaan van haar shop, hoe het werkt met inbreng, verkoop via Insta en nog veel meer!

Eigenaresse Nicole had altijd al een passie voor mode. Nicole vertelt: “Ik leende weleens wat kleding uit met vriendinnen en dan zeiden we na verloop van tijd ‘ach, houd ook maar eigenlijk’. Maar dan zeiden mijn vriendinnen ‘Ik wil je er wel iets voor geven’. Maar wat wordt dat ‘iets’? Een bosje bloemen? Een fles wijn? Toen ontstond het idee om vintage items te verkopen. Eerst als hobby. Dan organiseerde ik met een vriendin een sale en verkochten we kleding en accessoires van allerlei merken aan een klein select groepje vrouwen in onze omgeving. Dat was een groot succes en vanuit daar is het idee ontstaan om voor mijzelf te beginnen. Die drive is er altijd wel geweest. Vintage bestond natuurlijk al wel maar ik wilde het wat bereikbaarder maken, hip en trendy.”

Onderscheidend
Noa Vintage bestaat nu 6 jaar. Eerst zat de shop op een industrieterrein in Den Bosch, nu in Vught. De combinatie van een fysieke shop met verkoop via Instagram werkt volgens Nicole hartstikke goed en vindt zij heel leuk. “Via Instagram kun je de hele week online shoppen. Van maandag t/m vrijdag post ik dagelijks leuke items. Op vrijdag kun je altijd terecht in de fysieke shop. De rest van de week gaat op afspraak. Dat werkt prima zo. Op vrijdag kunnen mensen komen snuffelen, hun spulletjes ophalen. En de rest van de dagen ben ik altijd druk in de weer om alles te prijzen, mails te beantwoorden, pakketten te maken.”

Vaak gestelde vraag
Nicole krijgt heel vaak de vraag wat de gedachte is achter de naam van haar shop. “Noa hadden we 20 jaar geleden bedacht voor als we een meisje zouden krijgen. Maar we kregen twee jongens: Bobby en Max. Dus besloot ik dat Noa een leuke naam is voor mijn bedrijf.”

Vaste inbreng groep
Nicole werkt met een vaste groep vrouwen die hun mooie spulletjes bij haar inleveren. Nicole: “Tot op de dag van vandaag behoren zij tot mijn vaste inbreng groep dus ze zijn echt trouw. Een aantal van de inbrengers ken ik heel goed, andere wat minder. Het is op basis van vertrouwen en een mooie wisselwerking. Zij vertrouwen mij, ik prijs op basis van kennis en ervaring. Te duur werkt niet, te goedkoop zou ook een beetje raar zijn. De één heeft maat 36, de ander maat 40. Het is een mooie mix. En ze leveren zoveel per seizoen dat de winkel altijd vol hangt.”

Nicole vervolgt: “Mensen denken vaak dat ze binnen kunnen lopen om spullen af te geven maar dat gaat niet. Ik werk zoals gezegd met een vaste inbreng groep dames uit Nederland en België. Natuurlijk is er weleens ruimte voor een nieuwe inbreng klant maar dan wil ik echt de pareltjes!”

Wie ’t eerst komt, het eerst maalt
Zelf heb ik er al een paar keer naast gezeten met al het moois dat Nicole verkoopt via Instagram. Dat lijkt mij weleens vervelende reacties opleveren. Nicole vertelt: “Mensen zijn weleens boos, maar de eerste die reageert via een DM heeft het item. Dan stuur ik gelijk de voorwaarden hoe het werkt en geef ook aan ‘blijf in de chat’. Als ik vervolgens niks meer hoor, dan ga ik naar nummer twee die reageerde. Maar meestal reageert nummer één wel. Ik kan niet anders werken dan op deze manier, want ik heb van alles maar 1 stuk.”

Bij twijfel, niet doen
Kopen via Instagram is wel op eigen risico. “Mensen vragen vaak hoe valt iets. Dat is één van de meest gestelde vragen. Maar wat de één groot vindt, kan ik klein vinden dus daar waag ik mij niet aan. Ik kan altijd alles opmeten, houd altijd de maat aan die erin staat en zet er zoveel mogelijk informatie bij om een miskoop te voorkomen. Ik snap dat dat spannend is en denk dan ook altijd als iemand twijfelt ‘doe het dan vooral niet, waag je er niet aan maar kom gewoon langs om te passen’. De winkel hangt altijd wel vol met mooie spulletjes. Sommigen denken dat alleen het leuke op Insta staat, maar dat is niet zo. Mijn kantoor ligt nu ook weer vol. Dus als je volgende week langskomt denk je ‘had ik die leuke jas of blouse nu maar gezien’.

Knap, nuchter & bourgondisch
Tijdens ons gesprek, maar ook op Instagram, komt Nicole altijd heel nuchter over. Ik moet altijd erg lachen dat ze haar struggles met eten en drinken met ‘ons volgers’ deelt. Nicole: “Ik ben gewoon een bourgondische Nederlandse vrouw met schoenmaat 41, confectiemaat L en die toevallig veel staat. Ik denk dat mensen die mij volgen dat stukje ook fijn vinden. Kon ik maar alles laten zien, daar heb ik helaas niet de tijd voor. Ik probeer een mix te laten zien van setjes kleding op de grond gefotografeerd, setjes die ik zelf aantrek en een stukje van mijn privéleven.”

Nog een vraag die Nicole heel vaak gesteld wordt, is of ze zelf veel in de winkel shopt. “Het is in het begin denk ik net zoals dat je bij een koekjesfabriek gaat werken. Dan koop je in het begin van alles. Maar het belang van de winkel gaat altijd voor. Want wat ik leuk vind, vinden heel veel vrouwen ook leuk. Als ik een leuke jas binnen krijg en het is toevallig mijn maat dan hang ik ‘m toch altijd in de shop. Nu is het meer de ‘coolheid’ dat ik het kan posten. Dat ik het heb in mijn shop weegt zwaarder dan dat het in mijn eigen kledingkast hangt. Mijn eigenkledingkast is minder groot dan mensen denken, maar hij kan er prima mee door😊.”

Voor wie Noa Vintage nog niet kent, neem snel een kijkje op Instagram (@noavintage) of bezoek eens de shop. En je weet het hè, ‘blijf in de chat’ 😊

Deel deze blog: