Show jouw ondeugende kant met GoldBandits

Een tijdje terug stuitte ik op het leuke sieradenmerk GoldBandits. Een merk met nu nog voornamelijk armbanden en wat oorbellen. Vrouwelijk, maar zeker ook stoer en apart. Ik was reuze benieuwd naar het verhaal achter dit leuke merk en sprak met ontwerpster én eigenaresse Gusta Van Kleven.

Het merk is in 2017 opgericht door twee collega’s. Inmiddels is één van hen druk met haar juwelierszaken, dus besloot Gusta het merk alleen voort te zetten. De collectie van GoldBandits bestaat voornamelijk uit armbandjes met een satijnen koord en een bedel in 18k goud. “De satijnen koordjes zie je ook wel bij andere merken, maar wij hebben ander type bedels. En de bedels zijn in 18k goud, de meeste zijn 14k.”

Die bedels zijn echt te gek! Denk bijvoorbeeld aan een pistool, kogel, granaat, champagnekurk en paperclip. Dat zijn echt mijn favorieten. “Veel sieradenmerken ontwerpen voor de klassieke vrouw. Maar wij vonden dat te braaf. Iedereen heeft iets ondeugends in zich. Dat wilden wij terug laten komen in de sieraden en de naam van het merk. Gold, omdat het echte gouden bedels zijn. Bandits vanwege het bandieterige. Een beetje geïnspireerd ook op het kunstwerk wat destijds bij mijn oud-collega aan de meur hing met een pistool erin”.

Ik vind zelf juist die aparte bedels zo leuk. Mijn absolute favoriet is de kogel, vanwege mijn tijd ooit bij de politie in Rotterdam. Maar GoldBandits verkoopt ook nog een heel assortiment andere bedels. “We zijn ooit met 15 bedels begonnen en inmiddels bestaat de collectie al uit 50 bedels. Er zitten bijvoorbeeld ook een hartje, klavertje 4, anker, boeddha, regenboog en kroontje in de collectie. Daar zijn altijd wel mensen naar op zoek.” De koordjes zijn er in 25 kleuren, er zit dus altijd wel iets voor je gading tussen ?

De armbanden zijn niet alleen leuk voor vrouwen, maar worden ook heel veel voor kleine kinderen gekocht. Voetjes en hartjes zijn dan heel populair. En de koordjes zijn verstelbaar, dus ook voor iedereen geschikt. Ook voor mannen. De gouden ringetjes zijn volgens Gusta het meest populair. En haar persoonlijke favoriet? “De bullit en champagnekurk.”

De armbanden zijn zowel leuk om voor jezelf te kopen, als voor een ander. “Zo lang je het maar met een reden/ gedachte koopt of geeft en de bedel koestert. Vandaar ook de slogan van GoldBandits, ‘tell your own story’. Achter elke bedel zit sowieso een verhaal, dat als quote bij de bedels vermeld staat op de website. Maar ik zou het ook heel leuk vinden om al die verhalen van mensen te verzamelen, waarom ze de bedels kopen.”

Gusta ontwerpt de armbanden zelf, maar is geen goudsmid. Het is altijd wel haar eigen ontwerp, maar ze werkt samen met een 3d tekenaar en vervolgens worden de bedels in Azië gemaakt.

Ik ben benieuwd hoe Gusta haar merk het liefst gedragen ziet worden. “Soms is het in z’n eenvoud mooi bij een horloge of bij een andere armband bijvoorbeeld. Maar ik vind wel dat je altijd oneven moet dragen. En de kleuren koordjes moeten gewoon lekker bij je eigen stijl passen. Je kan altijd met de tijd de koordjes zelf vervangen of laten vervangen bij het verkooppunt waar je je armband gekocht hebt voor een andere kleur.”

Haar inspiratie voor de sieraden haalt Gusta overal en nergens uit. “Ik ga er niet voor zitten om een nieuwe collectie te verzinnen, want dat werkt toch niet. Soms komen mensen zelf met een verzoek en dan ontwerp ik dat. Mijn twee dochters hebben vorig jaar ook elk een eigen bedel ontworpen: een roosje en een bliksemschicht. Die zitten nu ook in de collectie.”

De ambitie van Gusta is groots. Ze wil zowel in Nederland, Europa als wereldwijd een plekje veroveren. Heerlijk, vrouwen met een missie! En wat haar betreft blijft het niet bij sieraden, maar komen er ook kleding en accessoires bij. Op dit moment zijn haar armbanden en een kleine collectie oorbellen te koop bij diverse juweliers, boetieks en parfumerieën in Nederland, België en Curaçao. En online via de website van GoldBandits.

 

Deel deze blog: