Valentijnsdag: mijn liefde voor Bruce

Op Valentijnsdag draait alles om de liefde. Op die dag sta ik stil bij mijn liefde voor een andere man. Bruce Springsteen. Ja hoor, hij leeft nog. Ja hoor, hij treedt nog op. En ja hoor, hij heeft echt meer cd’s dan alleen Born in the USA.

Ik ben aangestoken met de liefde voor Bruce door mijn vriend. Als je verliefd bent, doe je alles. Dus ga je ook mee naar een concert. Maar liefst 11 keer al. Van Parijs, Londen, Nijmegen tot Stockholm en Antwerpen. In Europa volgen we hem overal. Als je eenmaal een concert van Bruce hebt bijgewoond, vallen alle andere concerten van artiesten in het niets.

Het is inderdaad zoals schrijver Kluun het in het boek Bruce en ik omschrijft: “Er zijn twee soorten mensen op de wereld: de fans van Bruce Springsteen en mensen die hem nog nooit hebben zien optreden”.

Het is een beleving. Daar wil je bij zijn. De onuitputtelijke energie van deze zestiger, zijn charismatische uiterlijk, de mooie teksten over alledaagse (wereld)problematiek, de drive die deze man heeft om er minstens 3,5 uur achter elkaar voor zijn fans een feest van te maken en het feit dat werkelijk nooit één concert hetzelfde is, maken een optreden van hem en zijn E Street Band werkelijk legendarisch.

Bruce zorgt voor memorabele momenten. In Mönchengladbach waar ik in het voorste vak stond en het voelde alsof Bruce speciaal voor mij Radio Nowhere -mijn favoriete nummer- zong. Op Pinkpop waar het windstil leek en de stem van Bruce bij het inzetten van The River mij als een koele bries kippenvel bezorgde. In Wembly Stadium waar een grote vent stond te huilen als een klein kind bij het nummer 4th of July, Asbury Park (Sandy) en een Italiaan die voor even onze beste vriend was bij het horen van Jungleland. Een ode aan Bruce’ overleden vriend en saxofonist Clarence Clemons. En in Hyde Park waar Bruce met Paul McCartney er een spectaculair feest van maakte in de stromende regen.

Als je een goede indruk wilt krijgen van de man, die ondanks al zijn succes ‘gewoon’ blijft en aandacht heeft voor zijn fans, dan moet je de film Bruce and I eens zien. Fantastisch. Deze man betekent zoveel voor mensen. Zijn muziek geeft vreugde, verbroedert, inspireert, biedt troost en geeft hoop.

Zucht. Hoe mooi kan muziek zijn. En hoe mooi om deze liefde voor Bruce Springsteen te delen. Ik hoop vurig dat deze oude rockster voorlopig nog even doorgaat met touren en cd’s maken. Ik kreeg in ieder geval een fantastisch Valentijnskado: concertkaartjes voor Bruce Springsteen op 14 juni in Den Haag:-)

Deel deze blog: