Met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid volg ik de blog en Facebookpagina van dr. Jetske Ultee, onderzoekarts in de cosmetische dermatologie. Eerder al las ik haar boek over huidverzorging-en veroudering en schreef er een review over. Toch zat ik na het lezen van haar boek met nog wat vragen. Gelukkig nam dr. Jetske Ultee de tijd om ze te beantwoorden.
Tegenwoordig zijn oliën helemaal in. Ik heb altijd het idee dat een olie je huid vet maakt en verstopt. Is dat zo?
Ik houd van oliën! Dan wel de plantaardige variant én zonder toevoegingen (m.u.v. antioxidanten). Dus echt een pure plantaardige olie. Een olie kan ervoor zorgen dat er minder vocht uit de huid verdampt. Je kunt er make-up mee verwijderen, het voor je lichaam gebruiken, je handen, eigenlijk voor alles!
Eén van mijn favoriete oliën is jojoba olie. Dit is een redelijk lichte olie die makkelijk opgenomen wordt door de huid. Zeer geschikt voor de wat vettere huid, omdat het de poriën niet verstopt en sebum (talg) als het ware oplost. Maar eigenlijk is deze olie voor elk huidtype geschikt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat jojoba olie ontstekingsremmend, bacterie dodend, en UV-beschermend kan werken.
Andere goede oliën zijn rice bran olie, kukui olie en camellia japonica olie. Mocht je last hebben van puistjes dan kan je bepaalde oliën beter niet gebruiken, zoals kokos olie of druivenpit olie.
In uw boek staat: Potjes laat je links liggen (crèmes haten licht en lucht). Ik was in shock. Werkt de crème dan helemaal niet?
Antioxidanten, zoals vitamine C, kunnen slecht tegen zuurstof en licht. Vitamine C is zeer instabiel en kan heel slecht tegen vocht, licht en zuurstof. Geoxideerd vitamine C (vitamine C dat heeft gereageerd op het zuurstof in de lucht) is niet alleen niet meer werkzaam maar kan zelfs voor de vorming van zuurstofradicalen zorgen (het tegenovergestelde effect dus). Dit maakt een vitamine C product in een pot of glazen flesje in ieder geval niet zinvol. Kies bij dergelijke ingrediënten dus voor een ‘airless’ verpakking.
De Amerikaanse dermatoloog Dr. Perricone is van mening dat een combinatie van goede voeding, vitaminepillen en een goede huidverzorging bijdraagt aan rimpelvermindering van de huid. Hoe denkt u daarover?
Dit zou zeker kunnen bijdragen aan een gezonde huid. Of het daadwerkelijk rimpels vermindert, betwijfel ik. Maar het ligt aan de ingrediënten in een product of dit tekenen van veroudering, zoals rimpels en pigmentvlekken, iets kan verminderen. Vitamine C zorgt onder andere voor de stimulatie van aanmaak van collageen. Het blijkt bij langdurig gebruik de huid iets steviger te maken. Verder blijkt dat vitamine A-zuur rimpels iets vermindert en de huid verstevigt. Dit is echter een medicijn en niet zonder recept verkrijgbaar.
Je kunt eigenlijk beter zo vroeg mogelijk beginnen met het beschermen van de huid met een zonnebrandcrème. Ongeveer 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon. Als je jong begint met het beschermen, dan zal je later ook nog een mooie huid hebben.
Mag je vitamine C ook overdag op je gezicht gebruiken of alleen ’s avonds?
Een crème met vitamine C mag je zowel in de ochtend als avond aanbrengen. En uiteraard overdag aanvullend met een zonnebrandcrème!
Lees ook de andere vragen die ik aan dr. Jetske Ultee stelde. Met antwoorden natuurlijk!