Wat is mijn signature look?

Afgelopen zaterdag hadden mijn vriendin Marloes en ik een workshop van styliste Danie Bles. En dan wil je er toch wel een beetje leuk uitzien. Na veel heen en weer geapp over onze outfits besloten we toch maar gewoon als onszelf te gaan. Niet te veel poespas.

De workshop ‘Wat is mijn signature look?’ werd georganiseerd door de leuke meiden van de Bydanie Style School. Je kunt er naast workshops ook opleidingen volgen.

De stijl van Danie Bles
De workshop vond plaats in het World Fashion Center. In totaal waren we met 20 meiden. We zaten aan lange tafels met veel lekkers erop. Plots stond daar een klein, slank vrouwtje met heel veel haar. Dat was ze: Danie Bles. Wat zag ze er weer gaaf uit. Met haar ruitjesblouse, lederen gilet, riem met studs en fantastische schoenen straalde ze echt die rock-’n-roll look uit. En alle armbandjes om haar pols gaven weer die boho-look die ook bij haar past.

Wat is een signature look?
Danie Bles verzorgde de workshop samen met styliste Kelly Huijsman. Danie deed de aftrap met een uitleg over wat nou precies een signature look is. “Je looks, figuur en kleding bepalen samen je signature look. Kleding is dus slechts één onderdeel. Als je bijvoorbeeld bohemian bent, dan zit dat in je. Dan straal je dat uit, ook al sta je naakt voor de spiegel”. Dit illustreerde Danie aan de hand van een paar voorbeelden. “De Olson twins stralen de boho-style als geen ander uit. Dat komt niet alleen door de kleding die ze aan hebben, dat komt door hun hele voorkomen. Jackie Kennedy daarentegen is een klassiek type. Dit gezicht is niet ordinair te krijgen. Al geef je haar een joggingpak aan. Hetzelfde geldt voor Marilyn Monroe. Ze blijft glamoureus, wat ze ook aantrekt”.

Het belang van een eigen stijl
Volgens Danie is een eigen stijl/ signature belangrijk. Daarmee kun je anders zijn dan anderen. Wie jij bent, moet je vertalen naar je kleding. Chaotisch, netjes, klassiek, rock-‘n-roll, excentriek, kleurrijk. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk om iets te dragen waarin je je goed voelt. Als je je lekker voelt in wat je draagt, dan straal je dat ook uit en presteer je ook beter op je werk. “Maak elke dag bewust een keuze van wat je aantrekt. Dat begint al met regelmatig je kast opruimen en je kast goed en netjes indelen”, hamerde Danie er bij ons in.

“Als je weet wie je bent en wat je staat, kun je beter mixen en matchen en heb je voortaan geen miskopen meer. Verzamel dingen waardoor je outfit interessant wordt. Het ontbreekt 9 van de 10 keer aan een goede accessoire, zoals bijvoorbeeld een riempje. Binnen een bepaalde stijl kun je nog steeds het een en ander dragen. Als je een rock-‘n-roll stijl hebt, draag je namelijk ook niet alleen maar een zwart motorjasje. Een nieuw seizoen betekent dingen toevoegen aan je eigen stijl. Je stijl verandert niet in de loop der jaren. Je past het alleen anders toe naarmate je ouder wordt”.

Klassiek type
Na deze uitgebreide uitleg werd ons gevraagd naar onze stijl. Ik dacht toch echt dat mijn stijl casual en stoer was. Daar dacht Danie anders over. Ze vond mij een klassiek type. Even moest ik slikken. Klassiek, ik? Ik associeer dat gelijk met een Burberry-printje en dat is totaal niet waar ik van houd. Maar ik zat er naast. Klassiek in de basis is juist prima. “Wat wil je dan? Ordinair?”, keek Danie mij verbaasd aan. Nee, natuurlijk niet.

Je eigen moodboard
Met dit gegeven gingen we aan de slag met het maken van een moodboard. Ouderwets knippen en plakken. Ik wist niet dat de Pritt-stift nog bestond! Het was wel lekker om even tijdschriften door te bladeren en plaatjes uit te knippen. Danie herkende niet mijn stijl in m’n moodboard. “Dit lijkt eerder wie je wilt zijn, dan wat je daadwerkelijk uitstraalt”. Ook merkte ze op: “Uit dit moodboard blijkt dat je iemand bent die veel kan hebben en ook wel durft. Leontine Borsato heeft dat ook”. Het woord dat in haar opkwam: mooi. “Koop een mooi jasje, een goede spijkerbroek en top en een paar mooie hakken eronder. Benadruk je ogen meer met make-up en draag je haar los”. Hmmm, over die hakken en dat losse haar ga ik eens nadenken. Beide draag ik nooit zo. Maar hé, als Danie het zegt, dan zal het wel waar zijn.

Marloes en ik vonden het een gezellige en inspirerende middag. Toch blijft het nog lastig om door mijn kast te gaan en te kijken wat er nu wel of niet bij mijn signature look past. Toch maar een vervolgworkshop….

Belangrijkste tips
Tot slot nog de belangrijkste tips van Danie Bles m.b.t. een signature look op een rijtje:
– Probeer een look te creëren die niet één-op-één over te nemen is.
– Vind een goede balans tussen wat je basis is en wat niet. Durf je kast op te ruimen!
– Probeer naar het totaalpakket te kijken: haar, make-up, schoenen, accessoires en kleding.
– Kijk wat er bij je figuur past. Koop bijvoorbeeld een broek die echt bij jouw figuur past, niet omdat het mode is.
– Probeer een look te creëren die je naarmate de dag kunt uitbreiden. Bijvoorbeeld als je ’s avonds doorgaat naar een feestje.

Deel deze blog: