Zij heeft het: Amanda Buitenwerf

Voor mijn nieuwe rubriek ‘zij heeft het’ spreek ik vrouwen die ik bewonder. Vanwege bijvoorbeeld hun stijl, ondernemerslust, lef of doorzettingsvermogen. Kortom: vrouwen die mij inspireren, tegen wie ik opkijk en/ of gewoon hartstikke leuk vind. Eén van die vrouwen is Amanda Buitenwerf. Wie weleens op Terschelling komt, kent haar winkel Fraai Eiland Lifestyle vast en zeker. Ik had een leuk gesprek met haar toen ik twee weken terug op het eiland vertoefde. Over hoe het is om een eigen winkel te hebben op het eiland, haar visie en toekomstplannen.

Amanda (27) is geboren en getogen op Terschelling. Even ging ze naar het vasteland om de opleiding Detailhandel te volgen en te werken bij Sissy Boy. Maar ze keerde al snel weer naar het eiland terug.

“In eerste instantie wilde ik graag iets met interieur doen, maar dat is best moeilijk hier op het eiland. Kleding vond ik ook heel leuk, dus ging ik mij daar meer op focussen. Zo liep ik onder andere stage bij Robbies, hier verderop in de straat. Op een gegeven moment kwam dit pand op mijn pad. Die kans wilde ik niet laten lopen. Er komt namelijk niet heel vaak een pand vrij op het eiland. Het is best steady, er komen altijd wel toeristen. Ik ben echt heel blij hiermee”.

In februari bestaat de winkel 3 jaar. De winkel is een mix van kleding (mannen en vrouwen), sieraden, schoenen en accessoires voor in huis. Amanda noemt het kadootjes. ‘Makkelijk om mee te nemen, voor jezelf of voor iemand anders’. Het vinden van een goede naam voor de winkel vond ze best lastig. “Op een gegeven moment zaten we op de bank en dacht ik: Fraai. Dat moet het worden! Ik vind het een mooi woord, het wordt niet zo vaak meer gebruikt. Naast mooi, staat het ook voor leuk en stijlvol. Ik wil vooral dat deze winkel toegankelijk is voor iedereen. Maar wel dat mensen denken ‘wat leuk en mooi’. Dat krijgen we gelukkig ook vaak te horen. Ik wil dat iedereen zich welkom voelt”.

De winkel spreekt een brede doelgroep aan. Het is wel een bepaalde stijl. Amanda omschrijft het zelf als ‘basic met een goede twist’. In de winkel vind je veel Scandinavische merken, zoals Lollys Laundry, Selected Femme, Arkk Copenhagen, Nűmph en Woden. Op de vraag of dat bewust is, reageert ze met: “Dat is eigenlijk toeval. Dat komt omdat ik die stijl heel fijn vindt. De sfeer die er in Denemarken is, komt overeen met het gevoel op het eiland. Puur en basic. Wij zijn niet van hele uitgesproken teksten bijvoorbeeld. We zijn een modische winkel maar niet perse dat het is ‘dat kan ik alleen dit jaar aan’. Kant zie je nu bijvoorbeeld veel, maar dat kun je volgend jaar ook nog aan of als je een leuk feestje hebt. De stijl van de kleding in de winkel is stoer, vrouwelijk en sportief”.

Voor mijn gevoel loopt Amanda altijd voor qua merken. Ik spot bij haar op het eiland merken die ik nog nergens gezien heb. Ze heeft er naar mijn mening echt een neus voor! “Ik kies eigenlijk uit wat ik zelf heel mooi vind. Ik was bijvoorbeeld op zoek naar een mooi merk shawls en kwam terecht bij Unmade Copenhagen. Die stijl spreekt mij aan. Ik kies altijd wel iets uit op basis van materialen. Iets moet je blij maken en iets toevoegen voor je. Als je er niet blij van wordt, dan moet je het niet doen. Je moet het alleen kopen als je het gelijk aan zou willen doen”.

De drijvende kracht achter de winkel blijkt niet alleen Amanda zelf, maar ook haar vriend Douwe. Ze beslissen alles samen. Hij staat zelf niet in de winkel, maar werkt mee op de achtergrond. “Hij gaat altijd mee op inkoop. Eerst zou hij eenmalig overal mee naartoe gaan. Toen vond hij het zo leuk dat hij nu standaard meegaat. We hebben dezelfde smaak, dus dat gaat vaak wel goed. Soms denk ik weleens ‘dit is te moeilijk, te uitgesproken of het verkeerde stofje’. Maar daar komen we altijd wel uit”.

De winkel is 6 dagen per week open. Amanda is er vrijwel alle dagen zelf, maar haar moeder en vriendin staan ook in de winkel. In de echt drukke periodes, zoals tijdens Oerol bijvoorbeeld, wordt er weleens extra hulp ingeroepen. “Het seizoen loopt vanaf ongeveer de meivakantie t/m de herfstvakantie. De berenloop is een hardloopevenement wat vaak het eerste weekend van november is. Dat weekend is ook nog altijd hartstikke druk. Daarna neemt de drukte af”.

Ik ben erg benieuwd of Amanda vaste klanten heeft op het eiland en of ze makkelijk kopen omdat ze in de vakantiemood zijn. “We hebben een vaste groep eilanders die hier veel komt. Dat vind ik super leuk en daar ben ik heel blij mee. Maar we hebben ook veel vaste eilandgangers die hier komen zoals jij , vriendinnengroepen of mensen die een zomerhuisje hebben. Die zie ik dus een paar keer per jaar”.

“Vaak kopen mensen makkelijker op vakantie dan thuis. Thuis denk je vaak ‘ik heb het niet nodig en dan kost het weer veel geld’, maar nu denken ze ‘ach ik ben toch op vakantie’. Vaak kopen ze iets waar ze langer plezier van hebben, zoals een winterjas. Dan hebben ze er heel de winter iets aan en is het ook een leuke herinnering”.

Ik ben benieuwd naar Amanda’s dilemma’s. Die blijkt ze weinig te hebben. Al geeft ze toe dat het best hard werken is. Het blijft namelijk niet alleen bij haar aanwezigheid in de winkel. Inkoop, boekhouding, financiën en pakketjes versturen horen er ook bij. “Je moet wel goed nadenken bij de inkoop. Naaldhakken en dunne flodder rokjes werken hier bijvoorbeeld niet. Mensen komen hier toch vaak om te wandelen. Winterjassen, sneakers en kleding die lekker zit, doen het hier goed. Vrouwen willen iets wat ze de hele dag aan kunnen. Ze willen dat ’s ochtends aandoen en er leuk uitzien als ze naar het strand gaan. ’s Avonds willen ze het eigenlijk ook aan, maar dan met andere schoenen eronder bijvoorbeeld”.

De ambitie om nog een winkel te openen op Terschelling of een ander eiland heeft Amanda niet. Ze is van mening dat je maar één ding heel goed kan doen. “Mijn vriend is ervan overtuigd dat deze winkel ook op het vasteland zou werken. Maar ik heb die ambitie totaal niet. Deze winkel is ingericht naar mijn smaak en als je dit concept ergens anders neerzet, werkt het misschien helemaal niet. Ik ben er wel van overtuigd dat je harder moet trekken aan een winkel in een grote stad die veel concurrentie heeft. We hebben hier leuke collega winkeliers en toeristen geven hier makkelijker geld uit dan thuis”.

Amanda ziet de toekomst zonnig tegemoet. “Ik hoop dat ik nog heel lang deze winkel heb. Dit is mijn passie en mijn droom. Ik hoop dat ik de winkel nog eens kan uitbreiden qua ruimte. Maar ik geniet ook van wat we nu hebben en kijk niet te ver in de toekomst. Het is nu ook heel leuk en als het zo blijft, is het ook prima. Het gaat gewoon heel goed en daar geniet ik van. En we hopen dat we het vol kunnen houden. We moeten wel meegaan met de tijd en blijven vernieuwen. Zoals de opstelling, de aankleding van de winkel e.d. Maar gelukkig houd ik zelf heel erg van veranderen. We moeten blijven verfrissen en verrassen”. Over dat laatste maak ik mij totaal geen zorgen. Amanda is creatief genoeg. Het was een leuk gesprek en af en toe droom ik ervan om net als zij op het eiland te wonen?

Geen tripje naar Terschelling voor de boeg, volg Fraai Eiland Lifestyle dan zeker op Instagram!

Deel deze blog: