Voorgenomen om je huis inclusief kledingkast eens lekker op te ruimen? Doe het volgens de KonMari-methode en je huis blijft voor altijd opgeruimd en je hoofd daarmee ook!
De Japanse opruimgoeroe Mari Kondo schreef het boek Opgeruimd en geeft workshops met haar opruimtips. Haar werkwijze, de KonMari-methode, is rigoureus en apart. Of eerder soms opmerkelijk. Ze gelooft er heilig in dat je in één keer alle rommel je huis uit kan bannen. Dat is op zich nog niet zo gek, maar het feit dat je eens een goed gesprek moet hebben met je spijkerbroek of vaas van je oma…dat wel!
Wat een type die Mari. Ze praat denk ik net zo snel als dat haar boek wegleest. Naar eigen zeggen zit het opruimen bij haar in het bloed. Al als klein kind ruimde ze de boekenplanken op de lagere school op en de kledingkasten van haar familie. Ze heeft alle mogelijke manieren van opruimen al geprobeerd, maar heeft nu toch echt dé effectieve manier gevonden.
Rigoureus
Je krijgt je huis volgens Mari nooit netjes als je halfslachtig opruimt, dus je moet het in één keer goed doen. Beetje bij beetje opruimen heeft geen zin, omdat mensen hetzelfde soort spullen op meer dan één plek opbergen. Als we elke plek afzonderlijk opruimen, valt het ons niet op dat we eigenlijk hetzelfde werk staan te doen op een andere plek en daardoor in een vicieuze cirkel terechtkomen. Daarom moet je opruimen per categorie (kleding, boeken, paperassen) en niet per ruimte. Zo blijf je troepvrij en voorkom je het jojo-effect.
De KonMari-methode bestaat uit twee stappen: weggooien en opbergen. De beste manier om te beslissen of iets weg moet, is je bij elk object af te vragen: word ik er blij van? Zo ja, dan houd je het. Zo niet, weg ermee! Neem als voorbeeld je kledingkast.
Bedankt leuke jurk!
Praat tegen je kleding. Bedank hen voor de functie die ze hadden. ‘Dankjewel dat ik er blij van werd toen ik je kocht’, ‘Bedankt dat je mij hebt geleerd wat mij niet staat’ of ‘Thanx dat je me mooi maakt’. Je kast lekker uitpluizen en doorspitten, begint met alle kleding uit je kasten, wasmand en van de stoelen af te halen. Alles gooi je op één hoop. Op die manier gaat alle kleding door je handen.
Bij elk kledingstuk vraag je je af: word ik er blij van? Doe alles weg waar je niet blij van wordt. Dus niet; maar dat rokje heb ik van mijn zus gekregen. En: dat jurkje droeg ik naar de bruiloft van mijn beste vriendin. Bedank ze voor hun functie en weg ermee!
Behandel je panty’s met respect
Als je denkt dat je er alleen mee wegkomt om je blouse of trui te bedanken voor hun functie, dan heb je het mis. Je sokken en panty’s hebben er volgens Mari ook recht op om met respect behandeld te worden. Daarom moet je ook nooit bolletjes van je sokken maken, want op die manier komen ze niet tot rust. De tijd in jouw lade is hun enige kans op rust (…).Zeg tegen je schoenen ook eens: bedankt voor het harde werken! Of tegen dat mooie jurkje van je: Goed gedaan! Als je je spullen goed behandelt, zijn ze ook goed voor jou. Op die manier doe je zelfs langer met je kleding volgens Mari.
Alles een vaste plek
En dan heb je dus alles gesorteerd. Dan is het taak om alles een vaste plek te geven en verticaal (!) op te bergen. Spullen zonder vaste plek vergroten namelijk de kans op rommel. En als alles een vaste plek heeft, zul je nooit meer spullen kopen dan je nodig hebt. Je voorraad zal afnemen volgens onze Japanse opruimgoeroe.
Tja, een opmerkelijk boek, opmerkelijke methode en opmerkelijke vrouw volgens mij. Vind je deze opruimmethode wat vaag, dan kun je altijd nog mij inhuren voor ’t uitmesten van je kledingkast. Ik praat ook. Graag en veel. Maar niet tegen je panty’s en t-shirts, maar tegen jou 🙂 Over wat je wel en niet staat, hoe je trends naar jezelf kunt vertalen en welke items jouw garderobe compleet maken. Klik hier voor meer informatie erover of stuur mij een mailtje (marloes@pearlsandstripes.nl).